Връзката между храната и настроението: как диетата влияе на психичното здраве

Mental health concept. Paper cut human head symbol and flowers on a green background

Инстинктивно винаги сме знаели, че между храната и емоциите ни има връзка – от „захарните удоволствия“, които сме изпитвали като деца, до успокояващата чаша чай от лайка преди лягане. Тази статия навлиза дълбоко в научния свят на връзката между храната и настроението, разкривайки как определени храни могат да повлияят на психическото ни благополучие.

Връзката между мозъка и червата


Преди да се потопим в конкретните храни и тяхното въздействие върху настроението ни, нека обсъдим връзката между мозъка и червата. Чревният тракт, често наричан „втори мозък“, съдържа огромна мрежа от неврони. В него се намира и чревната микробиота – разнообразна общност от бактерии, която играе решаваща роля за психичното здраве. Проучванията показват, че здравите черва могат да окажат положително влияние върху здравето на мозъка, което подчертава значението на балансираното хранене както за психическото, така и за физическото благополучие.

Серотонин: химическото вещество, което създава добро настроение


Серотонинът, невротрансмитер, отговорен за поддържането на баланса на настроението, се намира предимно в червата ни. Производството му се влияе от храната, която консумираме. Ниските нива на серотонин се свързват с депресията. За щастие определени храни, богати на триптофан, могат да помогнат за повишаване на производството му. Те включват:

Храни, богати на триптофан: пуйка, яйца, сирене, ядки и семена.
Сложни въглехидрати:
пълнозърнести храни като киноа, кафяв ориз и храни, богати на фибри, като овес, които спомагат за усвояването на триптофана.

Омега-3 мастни киселини: природен антидепресант


Редовната консумация на омега-3 мастни киселини се свързва с намаляване на случаите на депресия. Тези мастни киселини, които се срещат в изобилие в риби като сьомга, скумрия и сардини, могат да се борят с възпаленията, които могат да доведат до разстройства на настроението. Растителните източници включват ленено семе, орехи и семена от чиа.

Захарта


Въпреки че захарта може да ви даде бърз прилив на енергия, последвалият срив може да бъде пагубен. Прекомерната консумация на захар може да доведе до промени в настроението, умора и дори депресия. Намаляването на приема на сладки храни и напитки и съсредоточаването върху диета със сложни въглехидрати може да осигури устойчив източник на енергия без амплитуди в емоциите.

Микроелементи, които са от значение
Недостигът на витамини и минерали, особено на витамини от група В, витамин D и минерали като желязо и цинк, може да повлияе неблагоприятно на настроението. Зеленолистните зеленчуци, нетлъстото месо, бобовите растения и слънчевата светлина (за витамин D) могат да помогнат за поддържането на тези важни нива на микроелементи.

Кофеин: двуостър меч


Кафето е сутрешен ритуал за мнозина. Въпреки че кофеинът може да повиши бдителността, прекомерната му консумация може да доведе до тревожност и нарушения на съня. Умереността е ключът, когато става въпрос за напитки, съдържащи кофеин.

Заключение
Разбирането на връзката ни с храната и нейното въздействие върху настроението ни е пътуване, а не крайна цел. Става дума за това да правим информиран избор, който подхранва не само телата, но и умовете ни. Макар че нито една храна не може да действа като вълшебен куршум за психичното здраве, балансираното хранене, богато на пълноценни храни и бедно на преработени, може да проправи пътя към по-щастлив и здравословен живот.

Ако искате и вие да взимате по-добри решения за здравословното и емоционалното си състояние, заявете безплатна консултация за менторската програма SmartDiet.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.