Храни, които могат да причинят запек

Young redhead woman suffering of stomach ache on bed. Keep her hands on underbelly.

Редовното изпразване на дебелото черво е едно от задължителните условия, когато сте в режим на сваляне на излишни килограми. Макар темата да звучи „неудобно“ или отблъскващо, ако имате запек е необходимо да преосмислите настоящия си режим на хранене.

Запекът е често срещан проблем, който обикновено се дефинира като по-малко от три движения на червата седмично. Всъщност, 27% от възрастните го изпитват, заедно със съпътстващите го симптоми, като подуване на корема и газове. Колкото по-възрастен или физически по-неактивен станете, толкова по-голяма е вероятността да го изпитате.

Някои храни могат да помогнат за облекчаване или намаляване на риска от запек, докато други могат да го влошат.

Ето няколко от рисковите, които биха допринесли сериозно за този дискомфорт:

Алкохол

Алкохолът често се споменава като вероятна причина за запек. Това е така, защото ако пиете алкохол в големи количества, това може да увеличи количеството течности, изгубени чрез урината, което води до дехидратация. Лошата хидратация, от своя страна, често е свързана с повишен риск от запек.

Възможно е ефектите да варират при всеки човек. Опитайте да замените чашата алкохол с чаша вода или друга безалкохолна напитка.

Храни, съдържащи глутен

Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж, лимец. Някои хора могат да получат запек при консумацията им. Също така, някои хора имат непоносимост към глутен. Това е състояние, известно като глутенова непоносимост. При консумация на глутен в това състояние, имунната им система атакува червата, увреждайки ги сериозно. Поради тази причина хората с това заболяване трябва да спазват безглутенова диета.

В повечето страни, приблизително 0,5–1% от хората имат глутенова непоносимост, но много от тях може да не са наясно с нея. Хроничният запек е един от често срещаните симптоми. Избягването на глутен може да помогне за облекчаване и заздравяване на червата.

Чувствителността към глутен и синдромът на раздразненото черво са два други случая, при които червата на човек могат да реагират на пшеница. Хората с тези медицински състояния не проявяват непоносимост към глутен, но са чувствителни към пшеница и други зърнени храни.

Ако подозирате, че глутенът Ви причинява запек, говорете с Вашия лекар, за да изключите такава диагноза, преди да премахнете съвсем глутена от диетата си. Това е важно, тъй като глутенът трябва да бъде във вашата диета, за да може тестът за глутенова непоносимост да работи правилно. 

Преработени зърна

Преработените зърна и техните продукти, като бял хляб, бял ориз и бяла паста, са с по-ниско съдържание на фибри и може да са по-честа причина за запек в сравнение с пълнозърнестите храни. Това е така, защото частите от трици и зародиши на зърното се отстраняват по време на обработката. По-специално, триците съдържат фибри – хранително вещество, което подпомага вдиженията на преработената храна в дебелото черво.

Много изследвания свързват по-високия прием на фибри с по-ниския риск от запек. Затова хората, които страдат от запек, могат да се възползват от постепенното намаляване на приема на преработените зърна и замяната им с пълнозърнести храни.

Ако сте със запек, а вече консумирате много богати на фибри пълнозърнести храни, добавянето на повече фибри към диетата е малко вероятно да помогне. В някои случаи това може дори да влоши проблема. Ако сте в такава ситуация, опитайте постепенно да намалите ежедневния си прием на фибри, за да видите дали това осигурява известно облекчение.

Мляко и млечни продукти

Млечните продукти са друга често срещана причина за запек, поне за някои хора. Бебетата, малките деца и децата изглеждат особено застрашени, вероятно поради чувствителност към протеините, намиращи се в кравето мляко. В скорошно проучване, деца на възраст от 1 до 12 години, които са с хроничен запек, пият краве мляко за определен период от време. След това кравето мляко се заменя със соево мляко за следващ период от време. 9 от 13-те деца в изследването изпитват облекчение в резултат на това.

Трябва да се отбележи, че тези, които имат непоносимост към лактоза, след консумация на млечни продукти могат да изпитат диария, а не запек.

Червено месо

Червеното месо може да влоши запека поради три основни причини. Първо, то съдържа малко фибри, което добавя обем към изпражненията и така се движат по-трудно. Второ, червеното месо може също така косвено да намали общия дневен прием на фибри на човек, като заема мястото на продукти с по-високо съдържание на фибри в диетата. Това е в сила особено, когато консумирате голямо количество месо и малко зеленчуци за едно хранене. Освен това, за разлика от други видове месо, като домашни птици и риба, червеното месо обикновено съдържа по-големи количества мазнини, а храните с високо съдържание на мазнини изискват повече време, за да бъдат усвоени от тялото. 

Хората със запек може да заменят червеното месо с алтернативи, богати на протеини и фибри, като боб, леща и грах.

Пържени или бързи храни

Консумацията на големи или чести порции пържени или бързи храни също може да увеличи риска от запек. Това е така, защото тези храни са с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри – комбинация, която може да забави храносмилането по същия начин, както прави червеното месо. Пакетираните храни като чипс, бисквитки, шоколад и сладолед често заменят по-богатите на фибри закуски, като плодове и зеленчуци. Това може допълнително да увеличи вероятността от запек, като намали общото количество консумирани фибри на ден.

Освен това, пържените и бързите храни обикновено съдържат големи количества сол, което може да понижи съдържанието на вода в изпражненията, изсушавайки ги и затруднявайки прокарването им.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.