Как да практикуваме осъзнато хранене?

Female person choose healthy bio food. Vegetarian diet concept

Храната е един от факторите, отразяващи се видимо върху нас – на начина, по който се чувстваме физически, до емоционалното ни състояние и психиката. Храната може да повиши енергията или дори обратно – да изтощи ресурсите ни и да ни накара да се почувстваме мудни, отпаднали и без вдъхновение.

Когато говорим за хранене, от особено значение е уточнението дали го практикуваме осъзнато. Това означава да забавим темпото, докато се храним, да се съсредоточим върху процеса на приемане на храната, а преди това – върху нейното избиране и приготвяне. Когато многократно си задавате въпроса: „Колко добре се чувствам след това хранене?“, ще започнете процеса на запознаване със собствените си хранителни нужди. Ще измервате храненията по отношение на това, как Ви влияят.

Постепенно, Вашата цел да се храните ще измести намерението просто да се чувствате „напълнени“ с храна, към намерението да се чувствате изпълнени с енергия и жизненост.

Преминаване към осъзнато хранене

Помислете за разумното хранене като за поредица от упражнения: всяко малко нещо е важно. Колкото повече можете да направите, за да забавите скоростта, да се съсредоточите единствено върху процеса на хранене и да слушате тялото си, толкова по-голямо удовлетворение ще изпитате от храната си и по-голям контрол над диетата и хранителните си навици.

Всички знаем, че трябва да консумираме по-малко захар и преработени храни и повече плодове и зеленчуци. Когато се храним осъзнато, с все повече отношение към тялото и това, което слагаме в него, ще започнем да усещаме как различните храни ни влияят физически, психически и емоционално. И това може да улесни преминаването към по-здравословен избор на храна. Например, след като разберем, че сладкишът, за който копнеем, когато сме уморени или депресирани, всъщност ни кара да се чувстваме още по-зле. И вместо това, ще посягаме към храна, която повишава енергията и настроението.

Практически съвети

Докато специалистите по хранене непрекъснато спорят кои храни са „здравословни“ и кои не, най-доброто правило е да ядете храна, която е възможно най-близка до начина, по който природата я е направила.

Можете да практикувате осъзнато хранене едва тогава, когато започнете да пазарувате с внимание към това действие или когато разглеждате целенасочено менюто в ресторант. Преценявайте всеки елемент, дори в началото да ви се струва ненужно.

Гответе сами. Как различните храни изглеждат, ухаят и какви са на пипане, докато ги режете, например? Как звучи къкрещата супа? Как хрупа свежата салата? Опитайте се да идентифицирате всички съставки, всички различни аромати. Дъвчете старателно.

Ако сте в компания, нека храненето да има повече социална функция – да Ви сближава, да е повод да се съберете на едно място. Ако се храните сами, опитайте се да останете осъзнато присъстващи в този процес.

Опитайте да тренирате осъзнато хранене за кратки, петминутни периоди в началото и постепенно ги увеличавайте.

Настройте глада си. Колко сте гладни, всъщност? Седнете на масата, ако сте сигурни, че не бъркате глада с емоционална липса. Забележете в каква поза сте седнали.

Обърнете внимание на чувствата си – физически и емоционални – пет минути, след като сте яли; един час, след като сте яли; два или три часа, след като сте яли.

Записвайте всичко, което ядете, включително нарушенията в менюто и закуските извън графика. Не се заблуждавайте – няма да запомните всичко, освен ако не го запишете или проследите в приложение.

Експериментиране с различни хранителни комбинации

След като успеете да свържете своя избор на храна с положителни и благоприятни физически и психически резултати, започнете внимателно да слушате собственото тяло. Например, може да откриете, че когато ядете въглехидрати, се чувствате тежки и летаргични с часове. Следователно, храненето с тежки въглехидрати се превръща в нещо, което да се опитвате да избягвате.

Единственият сигурен начин да знаете как различните храни и комбинации ще Ви повлияят е чрез опит и грешка. Следното упражнение може да Ви помогне да откриете как различните комбинации и количества храни влияят на вашето благосъстояние:

Премахнете някои храни от диетата си: сол, захар, кафе или хляб, например, и вижте как това Ви се отразява.

Опитайте да ядете ястия с нишесте, отделно – протеинови ястия, плодови ястия или зеленчукови ястия.

За два или три дни изключете месото от диетата си. Или може би изключете червеното месо, но включете пилешко месо и риба.

Продължете да експериментирате с различни видове, комбинации и количество храна в продължение на две или три седмици, проследявайки как се чувствате психически, физически и емоционално.

Запознавайте се отблизо с храната и всяка нейна характеристика. Изучавайте я. Любопитствайте за произхода, например, как се добива реколтата, как се обработва, как може да се приготви нестандартно. Осъзнайте колко е важна храната за Вас и вашето тяло!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.