Как отслабването влияе на кръвната картина и резултатите от изследванията

female-checking-blood-sugar-level-on-blue-backgrou-2022-02-03-03-15-35-utc-min

Отслабването е пътуване, което се отразява не само на външния вид, но има и значително въздействие върху цялостното ти здравословно състояние. Загубата на тегло може да има забележими ефекти върху кръвната картина и резултатите от изследванията. В тази статия ще разгледаме как свалянето на излишните килограми може да повлияе на различни кръвни маркери и какви последици може да има за твоето здраве.

Брой на червените кръвни клетки:

Тръгвайки по пътя на отслабването, броят на червените кръвни клетки може да претърпи промени. Проучванията показват, че значителната загуба на тегло може да доведе до увеличаване на производството на червени кръвни клетки. Това може да се дължи на намаляването на мастната тъкан, което може да повлияе положително на капацитета на организма за пренасяне на кислород.

Нива на хемоглобина:

Загубата на тегло може да повлияе и на нивата на хемоглобина, който е основен компонент на червените кръвни клетки, отговорен за пренасянето на кислород в тялото. Когато сваляте излишните килограми, нивата на хемоглобина могат да се повишат, което води до по-добро доставяне на кислород и подобряване на цялостното физическо състояние.

Нива на холестерола:

Загубата на тегло често върви ръка за ръка с подобряване на нивата на холестерола. Намаляването на наднорменото тегло, особено на телесните мазнини, може да понижи общия холестерол, LDL (лошия) холестерол и нивата на триглицеридите. Тези промени могат значително да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и да спомогнат за по-добро здраве на сърцето.

Кръвно налягане:

Затлъстяването и наднорменото тегло са тясно свързани с високото кръвно налягане. Въпреки това, с намаляването на теглото нивата на кръвното налягане са склонни да се понижават. Това важи с особена сила за хората с хипертония или прехипертония. Намаляването на теглото намалява натоварването на сърдечносъдовата система, което води до подобряване на контрола на кръвното налягане.

Нива на кръвната захар и инсулина:

Намаляването на теглото може да окаже значително въздействие върху регулирането на кръвната захар и чувствителността към инсулина. Намаляването на килограмите, особено на коремните мазнини, може да подобри инсулиновата резистентност, като направи тялото ви по-ефективно при използването на глюкозата за енергия. Това може да доведе до по-добър контрол на кръвната захар и намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Функция на черния дроб:

Наднорменото тегло може да доведе до омазняване на черния дроб и нарушена чернодробна функция. Доказано е обаче, че отслабването редуцира тези ефекти, като възстановява нормалната чернодробна функция и намалява риска от усложнения, свързани с черния дроб.

Заключение:

Редуцирането на теглото помага не само да постигнете желаната форма, но и носи многобройни ползи за здравето. От подобряването на броя на червените кръвни клетки и нивата на хемоглобина до положителното въздействие върху холестерола, кръвното налягане, кръвната захар и функцията на черния дроб, отслабването има трансформиращ ефект върху кръвната картина и резултатите от тестовете. 

Помни, че справянето с излишните килограми е индивидуален процес. Аз и екипът ми сме на разположение за безплатна консултация, на която ще ти помогнем да разбереш дали SmartDiet е точният избор за теб:

Запази своя час сега на www.smartdiet.bg/start .

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.