Калориите и енергийният баланс в тялото – какво трябва да знаем за тях?

Holding smart phone with running mobile application for track calories consumed on background of healthy food ingredients. Concept of modern technology in proper nutrition

В областта на храненето калориите са основополагащ енергиен източник, който е необходим на нашият организъм, за да функционира правилно. Качеството и количеството на тези калории оказва значително влияние както върху здравето и благосъстоянието ни, така и върху контролът на нашето балансирано тегло. 

Какво представляват калориите?

По своята същност калориите са единици енергия, получени от храната и напитките, които консумираме. Те задвижват телесните ни функции, подхранват дейностите ни и поддържат сложния механизъм на тялото ни. Всеки макронутриент – въглехидрати, протеини и мазнини, допринася за определен брой калории, които приемаме. Въглехидратите – основният източник на енергия за организма, се превръщат в глюкоза. Протеините, разградени на аминокиселини, подпомагат растежа и възстановяването на мускулите. Здравословните мазнини насищат тялото ни с устойчива енергия, като осигуряват освобождаване на гориво през целия ден.

Значение на здравословния прием на калории:

Калориите не са враг, а ключът към балансирано тегло и жизнено здраве. Консумацията на количество калории, съответстващо на енергийните нужди на организма, е от жизненоважно значение. Когато консумираме повече калории, отколкото тялото ни използва, излишъкът се натрупва като мазнини, което води до увеличаване на теглото. Енергийният баланс е съотношението между приетите и изразходваните калории. Важно е да приеме здравословно количество качествени калории и да се движим редовно, за да осигурим енергиен баланс в организма си. Не всички калории са еднакви – вредните храни, пълни със захари и нездравословни мазнини, насищат организма с  празни калории, лишени от хранителни вещества. Те бързо повишават енергийните ни нива, за да ни потопят в умора по-късно. Напротив, здравословното хранене с естествени, непреработени продукти, които са пълни с важни витамини, минерали и антиоксиданти, укрепват имунната ни система и ни зареждат с жизненост.

Как да поддържаме енергиен баланс в тялото?

1. Приемайте калории, богати на хранителни вещества

  • Пълнозърнестите храни, като киноа, кафяв ориз и овес, са богати на фибри и сложни въглехидрати, които осигуряват равномерно освобождаване на енергия. Те ще Ви държат сити за по-дълго време и ще предотвратят спада на енергията.
  • Пилешките гърди, тофуто, бобът и рибата са отлични източници на протеини. Протеините не само подпомагат растежа на мускулите, но също така поддържат чувството на удовлетвореност, като намаляват вероятността от преяждане.
  • Авокадото, ядките и зехтинът съдържат ненаситени мазнини, които са полезни за сърцето. Тези мазнини осигуряват концентриран източник на енергия и помагат за усвояването на жизненоважни мастноразтворими витамини.
  • Ягодите, ябълките и цитрусовите плодове са нискокалорични и богати на фибри, витамини и антиоксиданти. Те са сладки и питателни, ограничаващи желанието за захар.
  • Тези калории ще подхранят тялото Ви, поддържайки оптималната функция на органите за насърчаване на цялостното Ви благосъстояние. Съсредоточете се върху увеличаването на приема на тези богати на хранителни вещества храни, които осигуряват устойчива енергия и Ви държат сити по-дълго време.

2. Откажете се от нездравословните калории

  • Те се съдържат в преработените храни, като чипсове, бисквити и бонбони. Бургерите, пържените картофи и сладките десерти от ресторантите за бързо хранене са калорични, но бедни на хранителни вещества. Често те са с високо съдържание на нездравословни мазнини, натрий и захари, което допринася за различни здравословни проблеми. Тези празни калории не съдържат основни хранителни вещества и могат да доведат до срив на енергията, промени в настроението и увеличаване на теглото. Макар че тези храни могат да осигурят бърз прилив на енергия, той е краткотраен и често е последван от бърз спад на енергийните нива. Намалете до минимум консумацията на тези продукти, които макар да залъгват глада, не подхранват ефективно тялото Ви. 
  • Дори здравословните храни трябва да се консумират в умерени количества. Въпреки че източникът на калориите е от значение, количеството също. Обръщайте внимание на размера на порциите, за да поддържате баланс между приеманите и изразходваните калории. Хранете се внимателно, наслаждавайте се на всяка хапка. Не се ограничавайте, а се съобразявайте с нуждите на Вашето тяло.

3. Редовна физическа активност

  • Движението не само изгаря калории, но и ускорява метаболизма, като осигурява на тялото Ви ефективно използване на енергията, получена от храната. Активността през целия ден, в комбинация с леки тренировки, могат да допринесат за здравословното изгаряне на калории и цялостното благосъстояние.

4. Осигурете на тялото си качествен прием на калории

  • Инструменти като мобилни приложения и уебсайтове могат да Ви помогнат да следите дневния си калориен прием. Тези платформи често предоставят хранителна информация за огромен набор от храни, което улеснява наблюдението на консумацията Ви. Въпреки това, не се вманиачавайте по броенето на всяка калория, а се съсредоточете върху цялостното качество на диетата си. Балансирайте храненията си с разнообразни и богати на хранителни вещества храни и тялото Ви естествено ще намери своето равновесие.

5. Хидратирайте тялото си редовно

  • Често жаждата може да се маскира като глад. Хидратирайте своето тяло редовно, за да избегнете ненужната консумация на калории. Напитките също могат да бъдат богати на огромно количество нездравословни калории. Содата, енергийните напитки, подсладените сокове и алкохолът са пълни с празни калории от захар. Наблягайте на приема на вода, както и на билки под формата на чай, които ще осигурят необходимата хидратация на организма. 

Не забравяйте, че храната е горивото на тялото Ви. Избирайте здравословни калории с висока хранителна стойност, инвестирайки в дългосрочното си здраве и жизненост. 

Свържете се с нас и запазете своята индивидуална безплатна консултация относно Вашите специфични здравни цели и нужди. Ние ще Ви предоставим персонализирани насоки, които гарантират здравословен прием на калории за Вашето балансирано тегло и по-добро здраве! 

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.