Метаболизъм на скорост

Different cogwheels laying on grey background. Industrial parts. Flat lay.

Не е тайна, че метаболизмът е “свещения Граал” за постигане на здраво тяло и оптимално тегло. Нито един тренировъчен и ли хранителен режим няма да е ефективен, ако не постигне точните параметри на обмяна на вещества в организма. Скоростта е индивидуална пропорция при всеки, но все пак има някои принципни фактори, които я определят.

Обикновено, предизвикателството за голяма част от хората е забавеният метаболизъм. Забързването на така важните процеси на обмен, в резултат на които тялото “изгаря” калории, е резултат от редица условия. 

Някои хора наследяват по-бърз метаболизъм от родителите си. Мъжете горят повече калории от жените, дори когато си почиват. При повечето хора метаболизмът започва да се забавя след 40-годишна възраст. 

И ако не можем да контролираме въздействието на естествените процеси върху метаболизма – възрастта, пола и гените, със сигурност има начини да компенсираме с различни стратегии.

Вода

За изгарянето на калории е необходима вода. Дори минимална дехидратация води до забавяне на метаболизма. Според едно проучване, хора, които пият 8 или повече чаши вода на ден имат по-бърз метаболизъм от хората, които пият 4 или по-малко чаши. За да поддържаме добра хидратация е нужно да пием по 0.5 л. вода преди всяко хранене. Друг полезен начин за приемане на вода е в менюто да присъстват голямо количество плодове и зеленчуци. Важен навик!

Кафе

Ако сте почитател на кафето, вероятно се наслаждавате на енергията и подобрената концентрация. В умерени количества кафето предизвиква повишаване на метаболитната активност. Кофеинът, също така, намалява чувството за умора и по този начин повишава издръжливостта при физическа активност. Кафето комбинираме с чаша вода. 

Зелен чай

Пиенето на зелен чай има благоприятен ефект върху метаболизма, защото предлага комбинация от кофеин и катехини – вещества, които засилват метаболизма за няколко часа, след консумацията им. Проучвания са доказали, че пиенето на 2 до 4 чаши зелен чай на ден може да засили изгарянето на калории със 17%. Наздраве!

Умно хранене

По-честите хранения през деня засилват метаболизма. Когато ядем големи порции през големи интервали от време, метаболизмът се забавя значително. Честото похапване на малки порции със здравословни храни поддържа метаболизма високо активен и по този начин се изгарят повече калории. Множество проучвания са доказали благоприятния ефект на честите похапвания през деня, което значително намалява и риска от преяждане. По-малко може да е повече!

Протеин

Тялото изразходва повече калории при храносмилането на протеини, отколкото на мазнини и въглехидрати. Замяната на някои въглехидратни храни от менюто с храни, по-богати на протеини, може да засили метаболизма. Добри източници на протеин са телешко, пуешко, бяло пилешко месо, риба, тофу, ядки, бобови храни, яйца и млечни продукти с по-ниско количество мазнини. С две думи – питателна храна. 

Люто

Лютите храни имат естествени химически вещества, които могат да забързат метаболизма. Добавянето на чили чушка може е ефективен начин да засилим горенето на калории. Ефектът вероятно е временен, но честото похапване на люти храни може да се кумулира и да има по-дълготраен ефект. Без да се прекалява. 

Избягване на стресови диети

Стресовите диети – такива, които намаляват драстично калорийния прием (под 1200 калории на ден за жени и 1800 за мъже), не са препоръчителни за хора, които искат да засилят метаболизма си. Краткотрайно, тези диети могат да доведат до намаляване на теглото, често за сметка на мускулна маса, но се губят важни нутриенти и се забавя обмяната на вещества в организма. Крайния резултат е, че тялото гори доста по-малко калории и наддава килограми много по-лесно, тъй като е в стресов режим.

Мускулна маса

Тялото гори калории през цялото денонощие, дори когато бездействаме. Количеството на изгорени калории в покой е по-високо при хора с по-голяма мускулна маса. Всеки килограм мускулна тъкан гори средно по 12 калории на ден, докато всеки килограм мазнини гори едва 4 калории на ден. След физическа активност или тренировка, средното количество на изгорени калории на килограм мускулна тъкан се увеличава дори повече. Изводът – добрата тренировка винаги е от полза. 

Умното и здравословно комбиниране на качествена храна в правилните количества е най-сигурният начин тялото да е в баланс, вместо в режим на презапасяване. А двигателната култура само улеснява това. Когато бъде подпомогнато да функционира без сътресения, тялото се отплаща с добра форма, оптимално тегло и висок тонус. Понякога, за да се постигне подобен резултат е необходима цялостна промяна на навиците. Началото на такъв процес може да е трудно, но с висока мотивация и с подходяща помощ е реална възможност и постижимо удоволствие. Всеки метаболизъм има своя разумно висока скорост!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.