Променящи се хранителни нужди

family-with-senior-parents-and-adult-offspring-7BNYJRG

Всеки сезон на живота носи физически промени в тялото, които могат да повлияят на храненето. Разбирането на тези процеси ще помогне да контролирате своите хранителни и диетични нужди.

Метаболизъм. Всяка година, след 40-годишна възраст, метаболизмът се забавя и често ставаме по-малко физически активни. Това прави възприемането на здравословното хранене и упражнения още по-важни, за да се избегне увеличаване на теглото.

Отслабени сетива. С възрастта хората първо губят чувствителност към солен и горчив вкус. В резултат е възможно да сте склонни да осолявате храната си повече от преди. Едновременно, трябва да знаете, че  с напредване на възрастта нуждите от сол са по-малки в сравнение с преди. Използвайте билки, подправки и здравословни масла като зехтин, за подправяне на храната, вместо сол.

Лекарства и болести. Някои здравословни проблеми или лекарства могат да повлияят негативно на апетита или да повлияят на вкуса, което отново кара възрастните хора да консумират твърде много захар или сол. Говорете с Вашия лекар.

Храносмилане. Със забавяне на храносмилателната система, се генерират по-малко слюнка и стомашна киселина, което затруднява тялото да преработва определени витамини и минерали, като В12, В6 и фолиева киселина, които са необходими за поддържане на умствения тонус и добрата обмяна на вещества в организма. Повишете приема на фибри и говорете с Вашия лекар за възможни добавки.

Недохранване. Недохранването е критичен здравен проблем сред възрастните възрастни, причинен от консумацията на твърде малко храна, твърде малко хранителни вещества и храносмилателни проблеми, свързани със стареенето. Недохранването причинява умора, депресия, слаба имунна система, анемия, слабост, проблеми с храносмилането, белите дробове и сърцето. За да предотвратите недохранването с напредване на възрастта, яжте храна, съдържаща хранителни вещества, правете закуска между храненията, хранете се в компания, когато е възможно.

Важни витамини и минерали, с които посрещате възрастта

Вода. С остаряването може да сте по-податливи на дехидратация, защото чувството за жажда не е толкова остро. Не забравяйте да пиете вода редовно, за да избегнете инфекции на пикочните пътища, запек и забавена мозъчна функция.

Витамин В. След 50-годишна възраст стомахът произвежда по-малко стомашна киселина, което затруднява усвояването на витамин В-12, необходим за поддържане на здравето на кръвта и нервите. Вземете препоръчителния дневен прием (2,4 mcg) на B12 от обогатени храни или витаминна добавка.

Витамин D. С възрастта кожата е по-малко ефективна при синтеза на витамин D, затова допълвайте диетата с обогатени храни или мултивитамин, особено ако сте с наднормено тегло или ограничено се излагате на слънце.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.