Съвети за справяне с емоционалното хранене

Sad tired young woman eating dessert and drinking latte at bar counter in cafe

Ако не знаете как да управлявате емоциите си по начин, който категорично не включва храна, няма да можете да контролирате хранителните си навици. Диетите се провалят толкова често, защото предлагат логически хранителни съвети, които действат само ако имате съзнателен контрол върху хранителните си навици. Те, обаче, не работят, когато имате неосъзнати  емоции – те саботират процеса, защото изискват незабавно храна.

За да спрете емоционалното хранене, трябва да намерите други начини да се изпълните емоционално. Да разберете какво е емоционалното хранене и какво го провокира са само първите стъпки. Не бива да спирате дотук. Имате нужда от алтернативи на храната, към която можете да се обърнете, за да сте емоционално изпълнени.

Алтернативи на емоционалното хранене

Ако сте депресирани или самотни, обадете се на някой, който винаги Ви кара да се чувствате по-добре, играйте с кучето или котката си. Бъдете активни в заниманието си. Обърнете се към хобито си.

Ако сте разтревожени, изразходвайте нервната си енергия като танцувате на любимата си песен или излезете на разходка. Бързото ходене помага много.

Ако сте изтощени, подарете си чаша горещ чай, вземете освежаващ душ. Направете го като ритуал – насочете внимание към това, как да направите преживяването по-красиво – запалете няколко ароматни свещи,  създайте импровизирана украса.

Ако ви е скучно, посегнете към хубава книга, гледайте комедийно шоу, филм или се насочете към занимание, което ви харесва.

Повечето емоционално хранещи се хора се чувстват безсилни да преодолеят желанието си за храна. Усещат почти непоносимо напрежение. И тъй като в миналото са се опитвали да се съпротивляват на копнежа по храна, но не са успели, вярват, че волята не върши работа в подобни ситуации.

Истината е, че  имаме повече власт над желанията си, отколкото предполагаме.

Волево овладяване на емоционалното хранене

Дайте си 5 минути, преди да се поддадете на желанието. Емоционалното хранене е автоматично и практически безмислено. Преди дори да осъзнаете какво правите, посегнали сте към кофичката сладолед и сте погълнали половината от него. Но ако можете да изчакате момент, за да направите пауза и да размислите, когато сте в пика на копнежа, Вие си давате възможност да вземете различно решение.В такъв момент не забравяйте, че забраненото е изключително примамливо. Просто си наложете да изчакате.

Докато чакате, проверете сами. Как се чувствате? Какво се случва с Вашите емоции? Дори ако предприемете това хранене, ще имате по-добро разбиране защо сте го направили. Това може да Ви помогне да се настроите за различен отговор следващия път.

Научете се да приемате чувствата си, дори лошите. Емоционалното хранене, всъщност, произтича от това, че се чувствате безсилни пред емоциите си. Не се чувствате способни да се справите с чувствата си, така че ги избягвате чрез храната. Ако си позволите да изпитвате неудобни емоции, очаквате да се чувствате зле. Но истината е, че когато не потискате емоциите си, дори най-болезнените и трудни чувства отшумяват сравнително бързо и губят силата си да контролират вниманието.

Отдайте се, без преяждане, като вкусите храната си. Когато ядете, за да подхранвате чувствата си, сте склонни да правите това бързо, „на автопилот“. Ядете толкова бързо, че пропускате различните вкусове и текстури на храната – както и сигналите на тялото, че вече не е гладно. Ако забавите темпото и хапвате всяка хапка, не само ще се наслаждавате повече на храната си, но и ще бъде по-малко вероятно да преядете.

Забавянето и усещането на храната е важен аспект на съзнателното хранене, противоположно на емоционално хранене. Отнема време, докато сигналът за пълнота на тялото достигне до мозъка ви, така че отделянето на няколко минути, за да прецените как се чувствате след всяка хапка – гладен или заситен, може да Ви помогне да избегнете преяждането.

Съветите за справяне с емоционалното хранене могат да бъдат допълвани, според Вашите нужди и въображение. Всекидневните тренировки, пълноценният сън или пък създаването на нови познанства, включването в общности от хора със сходни интереси със сигурност ще Ви подействат подкрепящо по пътя към преодоляване на ситуацията.

Помогнете си да преживеете нови, положителни емоции, които ще Ви балансират и ще Ви извадят от състоянието на емоционално хранене.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Как може да ти помогне Smart Diet?

да се отървеш веднъж и завинаги от излишните килограми

да подобриш здравето си

да постигнеш мечтания външен вид и да възвърнеш самочувствието си

да се справиш със здравословните проблеми, дължащи се на килoграмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние

И всичко това ще се случи без да гладуваш, без да се лишаваш и без да стресираш организма си.
Всичко ще се случи без усилия, без нерви, без къркорене на стомаха и най-вече без обратен ефект.