Здравословно хранене по време на празниците

Family of four having dinner at thanksgiving day

Празниците са любимо време за похапване. Вкусната храна изобилства и ни заобикаля само на ръка разстояние. Време за изкушения, които могат да разрушат резултата с килограмите, който сме постигнали. И да добавят нови. 

По време на празници, особено ако останалите не спазват хранителен режим, придържането към него може да е свързано с малко повече дисциплина. Но не е невъзможно, а дори не е толкова предизвикателно, колкото изглежда. 

Истината е, че по празници можем да се храним здравословно.

Празници и храна

Независимо дали седите около семейната маса за вечеря или сте потопени в безкрайна закуски-раздумка, празниците се свързват с храна. Много храна. Може да изглежда трудно да се опазите от прекаляване, но всъщност е възможно. Ако сте домакин или посещавате събиране, опитайте да приложите тези съвети, за да запазите празниците като време без преяждане.

Ако сте домакин

Пазарувайте умно. Магазините за хранителни стоки могат да бъдат капани за апетита и за джоба. Опитайте да пазарувате внимателно, отделете си време за това. Вместо да бързате и да вземете първите неща, които виждате, за да се измъкнете от тълпата, изберете по-малко натоварени часове и отделете време за четене на етикети и избор на по-здравословни храни. Също така, опитайте се да изберете елементи от външния периметър на магазина. ПО законите на мърчандайзинга, там се намират по-питателните храни.

Фокусирайте се върху продуктите. Независимо дали приготвяте мезета и ордьоври или цялостно меню, увеличете количествата плодове и зеленчуци. Приготвяйте ги така, че по възможност да запазите естествените им аромати, вместо да ги криете под тежки сосове или глазури. 

Облекчете рецептите си. Намалете мазнините и калориите, без това да е за сметка на вкуса, като направите някои замествания. Например, заменете 1 яйце с 2 белтъка, за да отрежете холестерола. Използвайте сирена с намалено съдържание на мазнини в готвените ястия и салати.

Ако сте гост на вечеря или парти

Яжте редовно. Не стойте гладни през целия ден, за да имате „място“ да хапнете на събирането. Правете малки хранения през целия ден. Това ще Ви предпази от прекалено гладуване и последващо преяждане на събитието.

Яжте, преди да отидете. Ако се притеснявате, че няма да можете да устоите на вкусните, но нездравословни храни на събитието, хапнете питателна закуска, преди да тръгнете. Това ще премахне стържещия глад, ще намали апетита и ще Ви предпази от преяждане.

Използвайте малка чиния. Изследванията показват, че сме склонни да пълним нашите чинии, независимо от размера им. Затова изберете малка чиния, която не побира толкова много храна. 

Започнете със здравословните храни. Напълнете чинията си с зеленчуци, плодове, зелени салати и постно месо. Ако видите вкусно гарнирано ястие с високо съдържание на калории, вземете само хапка от него. Успокойте се, че можете да се върнете по-късно, ако все още сте гладни. А след като утолите глада с цялата тази здравословна храна, вече няма да сте твърде гладни. 

Изчакайте 10 минути. След като изядете количеството храна от малката чиния със здравословен избор, изчакайте 10 минути. Често, след това време гладът вече е удовлетворен.

Ограничете алкохола. Когато стигнете на партито, започнете с нискокалорична безалкохолна напитка, като газирана вода или диетична кола. Това ще помогне да утолите жаждата си. Редувайте алкохолни напитки с безалкохолни през цялата вечер.

Яжте внимателно. Усещайте вкуса на всяка хапка. Поставете вилицата си между хапките. Съсредоточете се върху вкуса и се насладете на това, което ядете.

Общувайте далеч от храната. Когато разговаряте с хората по време на парти, направете го далеч от храната. Ще бъде по-малко вероятно да забележите нещо, на което не можете да устоите.

Намерете дейности, които не включват храна. Разходи се. Поканете няколко членове на семейството на разходка из квартала. Играйте футбол в двора или ангажирайте другите в настолна игра. Нека фокусът да не е върху храната.

Последно, но не по важност

Може лесно да попаднете в капана на преяждането и със здравословни храни. 

Не си мислете, че щом храната е добра за вас, можете да ядете повече от нея. Имайте предвид размерите на порциите. Получаването на твърде голямо количество полезна храна може да бъде също толкова лошо, колкото да ядете нещо нездравословно.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.