Здравословно хранене през есента – как да подготвим тялото си за студените месеци?

pumpkin

Ярките нюанси и красивите есенни пейзажи могат да ни предложат множество богати на хранителни вещества плодове и зеленчуци, които да подготвят тялото ни за зимния сезон. Изборът на пресни и сезонни продукти ни гарантира, че ще се възползваме от максималната им хранителна стойност, поддържайки здрав имунитет. Хрупкави ябълки, тикви и сладки картофи украсяват трапезата ни, осигурявайки богатство от антиоксиданти и фибри. Тези сезонни съкровища не само възбуждат вкусовите ни рецептори, но и укрепват здравето ни, като ни предпазват от сезонни заболявания.

Нека разгледаме как е възможно да посрещнем предизвикателствата на зимата с жизненост, наслаждавайки се на вкусни и здравословни ястия:

  • Важно е да започнем деня си със здравословна закуска: 

Смути с тиквено пюре, или топла овесена каша с нарязани ябълки, са отличен избор за засищане на организма с полезни вещества за начало на деня. Тиквата е нискокалорична витаминозна бомба, богата на на витамин А, C и Е, съдържаща много фибри и антиоксиданти, които е важни за зрението, здравото сърце и кожа. Ябълките осигуряват витамин С, който е от решаващо значение за имунното здраве и производството на колаген и протеин в организма ни.

  • Обядът може да бъде лек и да включва вкусни, домашно приготвени супи: 

Топлата супа от моркови и джинджифил е чудесен източник на полезни хранителни вещества. Морковите съдържат бета-каротин, основен източник на витамин А, който е изключително важен за правилното функциониране на имунната ни система. Джинджифилът крие истинско богатство от витамини, минерали и фибри, както и високи нива на джинджерол и куркумин , които имат противовъзпалително действие и благоприятен ефект при отслабване. 

  • Вкусна и здравословна вечеря:

Пригответе вкусна вечеря от печени броколи с чесън и зехтин. Броколите са богати на антиоксиданти, които подпомагат храносмилането, поддържат здравословно тегло и намаляват риска от различни заболявания, а чесънът съдържа серни съединения като алицин, които имат мощни лечебни свойства и намаляват на възпаленията. Салата от киноа и печена тиква, поръсена семена от нар и тиквени семки, перфектно допълва богатството на печените с чесън броколи, създавайки балансирано и питателно ястие.

Наслаждавайки се на тези вкусни есенни блага, ще повдигнете своя имунитет и ще поддържате здравословно тегло, осигурявайки полезните вещества, които са необходими на организма Ви!

Свържете се с нас за своята индивидуална консултация и се доверете на експертен опит в изготвянето на Вашия персонализиран диетичен план!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.