Здравословно, по-здравословно, пълнозърнесто

Variety of raw uncooked grains superfood cereal linen seeds, sesame, mung bean, wheat, buckwheat, oatmeal, coconut, rice in wooden bowls over green texture background. Flat lay, space

Следващият път, когато децата искат да похапнат нещо набързо, предложете им пълнозърнеста храна. Тя не само е полезна, богата на нутриенти, но също така е и много вкусна. Предпочитанието към пълнозърнести продукти, разбира се, се възпитава.

Нека не забравяме колко определяща нашите избори е нагласата. А тя се създава чрез добра информираност и внимание към здравето.

Що е то пълнозърнест продукт?

Пълнозърнеста се нарича храна, която не е рафинирана (както бялото брашно, белия ориз). В състава й са запазени всички съставки на зърнената култура, от която е произведена: триците, зародишът и ендоспермата. 

Триците са външната обвивка, която защитава семената. Те съдържа фибри, витамини от B-групата и минерални вещества. 

В зародиша се намират също различни вещества като витамини от B-групата, както и витамин Е, минерали и протеини. Триците и зародишът съдържат много фитонутриенти – растителни съединения, които са изключително полезни за здравето – полифеноли, фитоестрогени и антиоксиданти. Ендоспермата е най-голямата част от зърното. Тя е източник на енергия и съдържа въглехидрати, протеини и малки количества витамини и минерали. 

Когато зърнената култура се рафинира, триците и част от зародиша се отстраняват. Остава нишестената ендосперма.

Ползите

Накратко, нека маркираме част от видимите ползи от консумацията на пълнозърнести,  вместо рафинирани храни. Два от компонентите на зърнената култура – триците и зародишът, поддържат тялото здраво, кожата подхранена, а косата – лъскава. Консумацията им се отразява благоприятно на перисталтиката на червата. 

Изборът на меню, богато на пълнозърнести култури може значително да намали риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, диабет, както и някои видове рак. 

Какво и как да избираме?

Ечемик, киноа, овес, кафяв ориз и пълнозърнести макаронени изделия, както и пълнозърнест хляб, нека да бъдат предпочитани пред рафинираните им аналози. Когато пазаруваме в магазина, препоръчително е да четем етикетите и да се придържаме към храни, обозначени като “пълнозърнести”. Добре е да избираме продукти, богати на фибри, без добавени захари.

Когато пазаруваме, трябва да го правим умно – обозначения като “многозърнести”, “каменно изпечени”, “100% пшеница”, “напукана пшеница”, “от седем зърна” и прочие, но без конкретно обозначение “пълнозърнести”, обикновено прикриват факта, че тези храни не са пълнозърнести и трябва да ги избягваме. 

Цветът не е надеждна индикация за пълнозърнест продукт. Търговците често добавят хранителни оцветители, като по този начин могат да продават продуктите си на по-висока цена, в контекста на по-здравословното хранене.

Как да въведем пълнозърнесто меню?

Опитайте да замените рафинирани зърнени храни и бели хлябове, както и тестените изделия с пълнозърнестите им варианти. За да въведете постепенно пълнозърнести храни в домакинството си, първоначално можете да ги комбинирате с рафинирани храни, с които сте свикнали. Опитайте да замените поне половината хлебни изделия за деня с пълнозърнести.

След време сами ще установите, че вкусовете се адаптират към пълнозърнестите храни и започвате да ги предпочитате.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Как може да ти помогне Smart Diet?

да се отървеш веднъж и завинаги от излишните килограми

да подобриш здравето си

да постигнеш мечтания външен вид и да възвърнеш самочувствието си

да се справиш със здравословните проблеми, дължащи се на килoграмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние

И всичко това ще се случи без да гладуваш, без да се лишаваш и без да стресираш организма си.
Всичко ще се случи без усилия, без нерви, без къркорене на стомаха и най-вече без обратен ефект.