Готвене у дома – стихията на здравословния живот

Pretty young woman in casualwear standing by stove and tasting food while cooking soup in pan

Всички обичаме удобната храна, но един от най-простите начини да подобрим здравето си е по-често да приготвяме ястия в домашни условия.

Редица изследвания доказват ползите от приготвянето на храна у дома. Наред с ползите за тялото, това занимание може да се окаже и горещата точка на отключване на важни процеси за Вас и важните хора. Своеобразна стихия, споделане с положителен знак. Опитайте!

Ползите от готвенето у дома

Независимо дали живеете сами или сте зает родител, намирането на време и енергия за приготвяне на домашна храна може да Ви се струва обезсърчаваща задача. В края на забързания ден, поръчването на готова храна изглежда най-бързият и лесен вариант. Но удобната храна може да влияе значително върху настроението и здравето.

Преработената храна обикновено е с високо съдържание на химически добавки, хормони, захар, сол, нездравословни мазнини и калории, които могат да повлияят неблагоприятно на мозъка. Те могат да предизвикат умора, подуване, раздразнителност и да изостри симптомите на депресия, стрес, тревожност и други проблеми, свързани с психичното здраве. Може да повлияе директно и на мерките на тялото. Хората, които се хранят с готова храна, консумират средно с 200 повече калории на ден, отколкото тези, които приготвят храна у дома.

Като готвите за себе си, можете да си гарантирате, че ядете пресни, здравословни ястия. Това може да помогне да изглеждате и да се чувствате по-здрави, да засилите енергията си, да стабилизирате теглото и настроението си и да подобрите съня и издръжливостта при стрес. Когато приготвяте собствена храна, сте по-наясно какво точно влагате в тялото си и как различните храни влияят на начина, по който мислите и се чувствате.

Готвенето у дома не трябва да е сложно. Крайъгълният камък на здравословната диета е да се яде храна, която е възможно най-близка до начина, по който природата я е направила. Това означава да замествате преработената храна с истинска храна, когато е възможно и да ядете много зеленчуци и здравословни източници на протеини. И това съвсем не означава, че трябва да прекарвате часове в кухнята, комбинирайки стотици различни съставки или да следвате дословно сложни рецепти. Всъщност, обикновените ястия често са най-вкусните. И не е нужно да сте перфектни и да правите всяко хранене вкъщи. Готвенето вкъщи само няколко пъти седмично ще Ви се отблагодари.

Готвенето у дома е чудесен начин да прекарате времето си с други хора. Независимо от личните Ви готварски умения или опит като готвач, можете да се научите да приготвяте бързи и здравословни ястия, които да имат реални ползи за вас и любимите хора.

Ако сте на диета или се опитвате да отслабнете, приготвянето на ястия за себе си осигурява повече контрол върху съставките и размера на порциите.

Процесът на готвене у дома може да укрепи и подобри настроението и самочувствието. Отделянето на време за готвене извън натоварения график също може да бъде чудесно облекчаване на стреса. Приготвянето дори на прости ястия у дома може да бъде творчески удовлетворяващо.

Удоволствие от споделянето на домашно приготвена храна

Храната обединява хората, а готвенето у дома е чудесен начин да сплотите семейството около масата за хранене. Всички обичат домашно приготвена храна – дори радикално настроени тийнейджъри или капризните близки. И ако живеете сами, това не означава, че трябва да готвите или да ядете сами. Споделянето на храната с други хора е чудесен начин да разширите социалните си контакти. Получаването на положителни отзиви за храна, която сте приготвили за някого е приятна емоция, нали?

Превърнете времето за хранене в социален опит. Разговорите с приятел или любим около масата може да играе голяма роля за облекчаване на стреса и повишаване на настроението. Съберете семейството и бъдете в крак с ежедневието на всеки. Ако живеете сами, поканете приятел, колега или съсед.

Изключете устройствата. Починете си от телевизора, избягвайте други разсейвания, за да имате реална възможност да се свържете с човека, с когото споделяте храната.Гответе в компания. Поканете съпруга/ съпругата, съквартиранта или приятел да сподели задълженията за пазаруване и готвене – единият приготвя предястието, а другият десерт, например. Готвенето с други може да бъде забавен начин да развиете взимоотношенията. А защо не и да разделите.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.