С напредване на възрастта, храненето може да помогне за подобряване на качеството на живот – за добра умствена дейност, енергия и устойчивост към болести.
Надяваме се тези съвети за хранене да Ви бъдат от полза.
Хранене за тялото и ума
Здравословното хранене е важно на всяка възраст, но значението му нараства около средата на живота и след това. Но то не трябва да е свързано със сурова диета и с лишения. Важно е да се наслаждавате на прясна, вкусна храна, здравословни съставки и да се храните в компанията на приятели и семейството.
Независимо от възрастта или предишните хранителни навици, никога не е късно да промените начина си на хранене и от там – начина, по който се чувствате.
Храната е здраве и сила. Доброто хранене може да засили имунитета, да се бори с болестотворните токсини, да поддържа теглото и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2, загуба на костна плътност и рак. Наред с физическата активност, балансираната диета също може да допринесе за общия тонус и здраве с напредване на възрастта.
Хранете мозъка. Хората, които ядат плодове, листни зеленчуци, риба и ядки, пълни с омега-3 мастни киселини, могат да подобрят фокуса и да намалят риска от болестта на Алцхаймер. Зеленият чай, богат на антиоксиданти, също може да подобри паметта и психическата устойчивост с напредване на възрастта.
Усещане за щастие. Богатите ястия могат да дадат повече енергия и да помогнат да изглеждате по-добре, което води до повишаване на настроението и самочувствието. Всичко е свързано – когато тялото се чувства добре, се чувствате по-щастливи отвътре и отвън.
Здравословното хранене е повече от храна
Доброто хранене е нещо много повече от качеството и разнообразието на храната. Важно е и удоволствието от яденето, което се увеличава при споделяне. Храненето с други хора може да бъде толкова важно, колкото добавянето на витамини към диетата. Социалната атмосфера стимулира ума, прави храненето по-приятно и може да помогне да се придържате към плана си за здравословно хранене.
Ключът към здравословното хранене е да се съсредоточите върху минимално обработена храна, от която тялото се нуждае с напредване на възрастта – храна, която е възможно най-близка до естествената си форма. Телата ни реагират по различен начин на различни храни, в зависимост от генетиката и други здравословни фактори, така че намирането на здравословна лична диета, може да отнеме време.
Тези съвети са добро начало:
Яжте много плодове и зеленчуци. Не спирайте до ябълките и бананите, избирайте богати на цвят горски плодове или пъпеши. Стремете се към 2-3 порции на ден. Когато става въпрос за зеленчуци, изберете богати на антиоксиданти, тъмни, листни зеленчуци като зеле, спанак и броколи, както и цветни зеленчуци като моркови и тикви. Направете зеленчуците по-апетитни, като ги поръсите със зехтин, с козе сирене.
Изберете калций за здравето на костите. Поддържането на здравето на костите с напредване на възрастта зависи от адекватния прием на калций за предотвратяване на остеопороза и костни фрактури. Добрите източници включват мляко, кисело мляко, сирене или немлечни продукти като тофу, броколи, бадеми и къдраво зеле.
Изберете „добрите мазнини“, а не храна „без мазнини“. Вместо да се опитвате да отрежете мазнините от диетата си, съсредоточете се върху насладата от здравословни мазнини като омега-3, които могат да защитят тялото от болести и да поддържат настроението и мозъчната функция.
Разнообразете източниците на протеини. С напредване на възрастта, яденето на достатъчно висококачествен протеин може да подобри настроението, да повиши устойчивостта на стрес, тревожността и депресията и дори да помогне да мислите по-ясно. Консумацията на твърде много протеини от преработени месни продукти като хот-дог, бекон и салам може да увеличи риска от сърдечни заболявания, рак и други здравословни проблеми. Разнообразявайте източниците на протеини, вместо да разчитате само на червено месо, като включите в диетата повече риба, боб, грах, яйца, ядки и семена.
Яжте повече фибри. Диетичните фибри могат да направят много повече от това, да осигурят добра работа на стомаха и червата. Те могат да намалят риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет, да подобрят здравето на кожата и да помогнат да отслабнете. С напредване на възрастта, храносмилането става по-малко ефективно, така че е важно да включите достатъчно фибри в диетата си. Жените над 50 години трябва да се стремят да ядат поне 21 грама фибри на ден, мъжете над 50 – поне 30 грама на ден.
Бъдете мъдри към въглехидратите. Изберете пълнозърнести храни пред преработено бяло брашно за повече хранителни вещества и фибри и намалете захарта и рафинираните въглехидрати. Докато сетивата за вкус и мирис отслабват с възрастта, ние запазваме способността да различаваме сладките вкусове, което е причина много възрастни хора да консумират повече захар и рафинирани въглехидрати, отколкото е здравословно. За разлика от сложните въглехидрати, които са богати на фибри, рафинираните или прости въглехидрати (като бял ориз, бяло брашно, рафинирана захар) могат да доведат до драстичен скок на кръвната захар, последван от бърз срив, който ви кара да се чувствате гладни и податливи на преяждане.