Как да разбера колко калории има в храната, която консумирам?

Mediterranean diet. Healthy balanced food. Paleo or flexitarian organic eating with fruit, vegetables, seafood and meat

Когато става въпрос за отслабване, броенето на калориите е важна част от процеса. За да постигнете калориен дефицит и да отслабнете, е важно да консумирате по-малко калории, отколкото тялото ви изгаря. Но как да разберете колко калории се съдържат в храната, която консумирате?

Отговорът се крие в измерването на храната в грамове и в разбирането на макронутриентния състав на ястията ви. Макронутриентите са трите категории хранителни вещества, които осигуряват енергия на организма: въглехидрати, протеини и мазнини.

Първо, нека да започнем с въглехидратите. Един грам въглехидрати съдържа четири калории. Това означава, че ако даден хранителен продукт съдържа 20 грама въглехидрати, той осигурява 80 калории. Важно е да се отбележи, че не всички въглехидрати са еднакви. Простите въглехидрати, като тези, които се съдържат в сладките напитки и преработените храни, се усвояват бързо и могат да доведат до скокове и спадове на кръвната захар. От друга страна, сложните въглехидрати, като тези, които се съдържат в пълнозърнестите храни и зеленчуците, се усвояват по-бавно и осигуряват устойчива енергия.

След това нека поговорим за протеините. Един грам протеин също съдържа четири калории. Протеинът е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото, а също така може да ви помогне да се чувствате сити и удовлетворени след хранене. Добри източници на белтъчини са нетлъстото месо, птичето месо, рибата, яйцата и бобовите растения.

И накрая, мазнините. Един грам мазнини съдържа девет калории, което е повече от два пъти повече от количеството, съдържащо се във въглехидратите и протеините. Не всички мазнини обаче са еднакви. Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в ядките, семената, авокадото и рибата, всъщност могат да подпомогнат отслабването и да подобрят здравето на сърцето. От друга страна, нездравословните мазнини, като тези, които се съдържат в пържените храни и преработените закуски, трябва да бъдат ограничени в здравословното хранене.

Сега, след като сме наясно с калорийното съдържание на всеки макронутриент, можем да измерим храната си в грамове, за да изчислим общия брой калории. Това може да изглежда досадно, но е необходима стъпка за постигане на целите за намаляване на теглото. Съществуват и много приложения и уебсайтове, които могат да ви помогнат да следите приема на калории и съотношението на макронутриентите. Разбира се, всеки участник в програмата SmartDiet получава напътствия и точни инструкции за това как да контролира състава на храната и как да разчита правилно етикетите на продуктите.

Разбирането на калорийното съдържание на храната, която консумирате, е от решаващо значение за загубата на тегло. Като измервате храната си в грамове и разбирате състава на макронутриентите в ястията си, можете да правите информиран избор и да постигнете целите си за отслабване по здравословен и устойчив начин.

Заявете безплатна консултация още днес, за да направим заедно първата крачка към здравословния начин на хранене.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.