Как да разбера колко калории има в храната, която консумирам?

Mediterranean diet. Healthy balanced food. Paleo or flexitarian organic eating with fruit, vegetables, seafood and meat

Когато става въпрос за отслабване, броенето на калориите е важна част от процеса. За да постигнете калориен дефицит и да отслабнете, е важно да консумирате по-малко калории, отколкото тялото ви изгаря. Но как да разберете колко калории се съдържат в храната, която консумирате?

Отговорът се крие в измерването на храната в грамове и в разбирането на макронутриентния състав на ястията ви. Макронутриентите са трите категории хранителни вещества, които осигуряват енергия на организма: въглехидрати, протеини и мазнини.

Първо, нека да започнем с въглехидратите. Един грам въглехидрати съдържа четири калории. Това означава, че ако даден хранителен продукт съдържа 20 грама въглехидрати, той осигурява 80 калории. Важно е да се отбележи, че не всички въглехидрати са еднакви. Простите въглехидрати, като тези, които се съдържат в сладките напитки и преработените храни, се усвояват бързо и могат да доведат до скокове и спадове на кръвната захар. От друга страна, сложните въглехидрати, като тези, които се съдържат в пълнозърнестите храни и зеленчуците, се усвояват по-бавно и осигуряват устойчива енергия.

След това нека поговорим за протеините. Един грам протеин също съдържа четири калории. Протеинът е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото, а също така може да ви помогне да се чувствате сити и удовлетворени след хранене. Добри източници на белтъчини са нетлъстото месо, птичето месо, рибата, яйцата и бобовите растения.

И накрая, мазнините. Един грам мазнини съдържа девет калории, което е повече от два пъти повече от количеството, съдържащо се във въглехидратите и протеините. Не всички мазнини обаче са еднакви. Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в ядките, семената, авокадото и рибата, всъщност могат да подпомогнат отслабването и да подобрят здравето на сърцето. От друга страна, нездравословните мазнини, като тези, които се съдържат в пържените храни и преработените закуски, трябва да бъдат ограничени в здравословното хранене.

Сега, след като сме наясно с калорийното съдържание на всеки макронутриент, можем да измерим храната си в грамове, за да изчислим общия брой калории. Това може да изглежда досадно, но е необходима стъпка за постигане на целите за намаляване на теглото. Съществуват и много приложения и уебсайтове, които могат да ви помогнат да следите приема на калории и съотношението на макронутриентите. Разбира се, всеки участник в програмата SmartDiet получава напътствия и точни инструкции за това как да контролира състава на храната и как да разчита правилно етикетите на продуктите.

Разбирането на калорийното съдържание на храната, която консумирате, е от решаващо значение за загубата на тегло. Като измервате храната си в грамове и разбирате състава на макронутриентите в ястията си, можете да правите информиран избор и да постигнете целите си за отслабване по здравословен и устойчив начин.

Заявете безплатна консултация още днес, за да направим заедно първата крачка към здравословния начин на хранене.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Как може да ти помогне Smart Diet?

да се отървеш веднъж и завинаги от излишните килограми

да подобриш здравето си

да постигнеш мечтания външен вид и да възвърнеш самочувствието си

да се справиш със здравословните проблеми, дължащи се на килoграмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние

И всичко това ще се случи без да гладуваш, без да се лишаваш и без да стресираш организма си.
Всичко ще се случи без усилия, без нерви, без къркорене на стомаха и най-вече без обратен ефект.