Как да се храним правилно и осъзнато по време Коледните пости? – интервю с д-р Йорданка Господинова

Untitled design-4

– Д-р Господинова, освен професионалист лекар, Вие сте и поет, човек с поетична душа. Бих искала да си поговорим за нещо важно и духовно, а именно Коледните пости и как да контролираме не само физиката си, но и съзнанието.

– Коледните пости са част от религиозната практика на различни християнски общности. Един от основните аспекти на Коледните пости е въздържанието от определени храни, напитки и други удоволствия. Коледните пости не се отнасят само до физическото ни благополучие, те имат и духовен аспект. През този период се стремим към вътрешно  прочистване и мир, отправяме молитви и се връщаме към себе си, към корените си. По време на Коледните пости съсредоточаваме вниманието си върху доброто, благоразумието и състраданието, върху хармонията, подкрепата и постигането на вътрешно равновесие.   

– Започнаха Коледните пости. Как да се храним правилно по време на постите без да лишим организма от полезните вещества?

– Правилното хранене по време на коледните пости е важно за запазване на полезните вещества в организма. Важно е да се храним разнообразно. Да включваме различни зърнени храни, като ориз, хляб, киноа в менюто си. Да приемаме достатъчно плодове, ядки, зеленчуци, сушени плодове,  които да ни осигурят нужните витамини, фибри и минерали.  По време на постите трябва да консумираме достатъчно протеини, като соеви продукти, царевица, тофу или други растителни източници на белтъчини.   

– Коледните пости, заедно с всички останали през годината, предоставят възможност на всеки, който иска да бъде духовно осъзнат, здрав, смирен и по-добър, да постигне духовно израстване. Каква духовна храна трябва да добавим към реалната? Как да настроим съзнанието си в унисон с физиката?

– Можем да се фокусираме върху прости духовни или медитативни практики, които ни дават тишината, нужна ни, за да се свържем с вътрешното си аз. Взаимодействието с другите и взаимната подкрепа са съществени в духовното израстване. Можем да прекарваме повече време сред природата и да потърсим естествения ритъм на живота, да се потопим в  поточността, да наблюдаваме   дърветата, планини, реки, за да се научим да бъдем в настоящия момент и да се изцеляваме чрез връзката с природата. Това ще ни помогне да се свържем със собствената си енергия, да се почувстваме цялостни и в хармония с физическото, и духовното си съществуване. Всички тези практики са само начало на пътя към духовното израстване и трябва да се упражняват редовно и с осъзнатост.  Всеки човек има свой уникален път и трябва да открие пространствата вътре в себе си, които му помагат да се развива духовно.  

– Как се подготвим за осъзнати лишения от някои удобства за да пречистим тялото и душата? Как да възпитаме у себе си въздържание и воля? 

– Подготовката за осъзнати лишения от удобства и пречистване на тялото, и душата изисква постепенно и целенасочено усилие за развиване на воля и въздържание. Необходимо е да имаме нужната вътрешна мотивация и чисти намерения, за да се фокусираме по време на процеса. Може да започнем с по-леки методи на въздържание и постепенно да ги  увеличаваме.  Трябва да сме търпеливи със себе си и да  не се отказваме  при първите затруднения. Волята и въздържанието имат нужда от практика и време, за да се развият. Ако сме наистина стриктни в спазването им, накрая на поста ще усетим как тялото ни е много по-здраво, умът – пречистен и сме по-енергични. 

– Как да се научим да бъдем стриктни? Как да дресираме ума, ако не приемаме въглехидрати?

– Трябва да си поставяме ясни и лесно измерими реалистични цели. Важно е да се подготвим предварително и да направим информиран избор как да не вредим на тялото си. Трябва да сме ангажирани и последователни в спазването на режима, който сме си избрали. Можем целенасочено да отстраним от дома си или работното си място продукти, които не трябва да консумираме. Можем също да избягваме хранителни среди, където има много изкушения, като сладкарници, например. Разговаряйте  с близки  хора,  които споделят същите цели и желания.   

– Когато говорим за пости, нямаме предвид въздържание само от храна или вода. Това е период, в който човек трябва да не се изкушава от плътски и умствени страсти, не бива да изпитва злоба или алчност. Имате ли рецепта за отказването от последните две?

– Проявявайки разбиране към другите, може да се опитваме да видим нещата от тяхната гледна точка и да прозрем истинските им нужди. Ако поддържаме хармоничен вътрешен мир, ще бъдем по-състрадателни, по-щедри и по-благородни, и неуязвими към злоба  и алчност. 

– В крайна сметка, с какво да се храним по време на коледните пости?

По време на коледните пости трябва да се храним здравословно и разнообразно. Трябва в менюто ни да присъстват плодове и зеленчуци, богати на витамини, фибри, минерали. През есенно-зимния сезон може да наблегнем на консумацията на повече ябълки, круши, моркови, зелени салати, спанак, броколи, сладки картофи, ориз, киноа, овесени ядки, фасул, леща, нахут, орехи, бадеми, лешници, чия, ленено семе, соеви продукти. 

– С какво е най-добре да заменим месото и животинските продукти?

– Алтернатива на животинските продукти по време на пости са соевите, зърнените и растителните храни. Както казах, може да разнообразим менюто с водорасли, киноа, плодове, зеленчуци, чия, ленено семе, гъби, тофу, семена, ядки, бобови храни, ориз, растителни млека.  Изборът зависи от предпочитанията и хранителните нужди на всяка отделна личност.

– И накрая, Вашите съвети как да се подготвим за постите и да издържим това изпитание до края?

– Необходимо е да имаме ясна цел и добра мотивация.  Ако не сте свикнали да постите, започнете с кратък период като например 12 или 16 часа и постепенно го увеличавайте с времето. Това ще даде възможност на  организма да се адаптира към поста. Важно е да се храним правилно преди и след поста, да си осигурим здравословна и богата на полезни вещества храна. След поста, трябва да избягваме тежките храни и постепенно да се адаптираме към нормалния си хранителен режим. Постът понякога може да бъде физическо и психическо предизвикателство, затова е важно да отделяме време за почивка и релаксация. Ако имате здравословни проблеми или сте на редовна медикаментозна терапия, е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете пост. 

– Пожелавам на всички вдъхновение  от мисълта за предстоящите коледни и новогодишни празници, които наближават. Нека се стремим да запазим традициите, да бъдем по-добри и по-състрадателни. Нека усмивките ни се множат, като коледните лампи през декември. И дано запазим топлината,  светлината и радостта в сърцата си! 

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.