Малки трикове за здравословна и вкусна трапеза

Pumpkin,Broccoli with carrot and baby corn salad in a bowlg

Много хора обмислят да направят менюто си по-здравословно и така да отхвърлят и ненужни килограми. Много често причината да не го направят са страховете, че здравословната храна не е така вкусна, както и че са необходими повече усилия за нейното приготване. 

Достъпността на изкуствената храна ни е довела дотам, да искаме да я получим само с едно движение – като я разопаковаме. С времето, обаче, чрез тази храна в тялото се натрупват вещества, които то не разпознава, не преработва, но пък складира. Превръщаме се в ходещи контейнери за изкуствени отпадъци, от които не можем да се освободим.

И понеже съвременният човек цени времето и труда си, но пък осъзнава нуждата да се храни здравословно, ти предлагаме няколко малки трика, с които менюто да носи само ползи, да не коства време и да не е за сметка на вкуса. 

Добави повече плодове и зеленчуци 

Плодовете и зеленчуците са с по-ниско калорийно съдържание от т.нар. junk food (изкуствена храна) и имат по-висока хранителна стойност по отношение на нутриенти, поради което са изключително подходяща алтернатива. 

Когато усетиш копнеж по „нещо дребно“, „силно солено“ или „с концентрирана сладост“, всъщност може да задоволиш този порив с някой любим плод или зеленчук. Красиво подредените парченца в чинията, цветовото съчетание и най-вече мотивацията ти ще ти доставят реална наслада. 

А ето и идеи за това, как да увеличиш приема на тези полезни храни:

  • Като закуска можеш да пробваш с някакъв пресен или изсушен горски плод в кисело мляко
  • Друг хубав вариант за закуска е портокал, манго, ананас, сливи
  • Замени гарнитурата от картофи или ориз с цветна салата. Колкото по-шарена, толкова по-насищаща.
  • Вместо да похапваш чипс, бонбони или солети, пробвай с букет от морков, чушка и краставица – нарязани на дълги парчета (фингърс) в чаша с малко лимон.

Приготви вкусни зеленчуци

Често това, което ни отказва от зеленчуците в салата или пък на пара е, че им липсват вкус и текстура. Това ни кара да копнеем за нездравословните храни, при които е постигнат така приятен вкус. Има различни начини зеленчуците да се овкусят и да придобият изключително апетитен вид.

Добави цвят. Ярките зеленчуци съдържат висока концентрация на витамини, минарали и антиоксиданти и придават по-изразен и наситен вкус. Удовлетворяват те и визуално, а нека не забравяме, че се „храним“ и с очите. Лесно можеш да добавиш цвят със свежи или сушени домати, настъргани моркови, цвекло и други кореноплодни растения, както и с червена чушка.

Направи салатата по-жива. Пресегни се отвъд марулята. Зелето, руколата, спанакът, броколите и китайското зеле преливат от полезни хранителни вещества. Оцет и зехтин правят тази храна невероятна. Като алтернатива, козе или краве сирене със зехтин би направило тази салата неустоима.

Задоволи копнежа си по сладко. Нормално, сладки зеленчуци като моркови, цвекло, сладки картофи, ямс, чушки и тиква добавят липсващата “сладост” към яденето и намаляват копнежа по добавена захар. Могат да се консумират в супи, в задушени блюда ил икато сос към пълнозърнеста паста.

Готви зеления фасул, броколите, и брюкселското зеле по различен начин. Вместо да ги вариш или готвиш на пара, пробвай да ги изпечеш на скара, фурна, защо не и барбекю или да ги изпържиш на тиган с чили, чесън и гъби. Могат също да се мариноват в лимон преди готвене. Стават невероятни.

Планувай бързи и лесни за приготвяне, но същевременно здравословни храни за следващия ден

Един от най-добрите начини да спазваш здравословна диета е да приготвяш сам храната си и да я ядеш под някакъв часови контрол. Избери няколко здравословни рецепти, които цялото ти семейство обича и изградете хранителен график около тях вкъщи. Планувайки храненето си, съзнанието ти се тренира да очаква следващото ядене и по този начин се намаляват копнежите по допълнителни храни.

Готви, когато имаш възможност. Опитай се да готвиш през едната или през двете вечери на уикенда. Готвенето в по-голямо количество спестява време и пари. Освен това, използваш здравословни съставкия и чувстваш удовлетворение, че те чака домашно сготвено хапване. 

Постави си за миницел следното: предложи спонтанно да сготвиш само със съставки, налични вкъщи, без да ходиш до магазина. Вкусна вечеря от пълнозърнеста паста с доматен сос или бърз омлет може да са твоите бързи решения като алтернатива на поръчването на китайско или пък пица.

Каквото и да избереш, помни, че каквото си направиш сам, никой друг не може да ти направи. Това важи за всички сфери на живот, включително и за храната. Всичко е в твои ръце!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.