Като всеки потребител, сигурно и Вие сте си задавали такива въпроси:
Наистина ли биологичната храна е по-здравословна? Заслужава ли си разходите? Какво означават етикетите и кои храни наистина си струват?
Ще опитаме да им отговорим, за да осветлим тази така модерна тема. Правете информиран избор!
Какво означава „органичен“/ биологичен?
Терминът „биологичен“ се отнася до начина, по който се отглеждат и преработват селскостопански продукти. В отделните държави регламентите касаещи биопродукцията се различават. В САЩ, например, биологичните култури трябва да се отглеждат без използването на синтетични пестициди, модифицирани гени (ГМО), торове на основата на нефт и торове на основата на утайки от отпадъчни води.
Биологичните животни, отглеждани за месо, яйца и млечни продукти, трябва да имат достъп на открито и да им се дават органични фуражи. Не им се дават антибиотици, хормони на растежа или други животински странични продукти.
Органични срещу неорганични
За да си представите ясно основните различия, ето няколко примера:
Органични | Неорганични |
Отглеждани с естествени торове (оборски тор, компост). | Отглежда се със синтетични или химически торове. |
Плевелите се контролират по естествен начин (сеитбообращение, ръчно плевене, мулчиране и смилане). | Плевелите се контролират с химически хербициди. |
Вредителите се контролират с помощта на естествени методи (птици, насекоми, капани) и пестициди, получени от природата. | Вредителите се контролират със синтетични пестициди. |
Изплакването намалява, но не елиминира пестицидите. Беленето понякога помага, но така се губят и ценните хранителни вещества от кората.
Ползите от органичната храна
Начинът, по който се отглежда храната, може да окаже голямо влияние върху нашето физическо, психическо и емоционално здраве, както и върху околната среда. Биологичните храни често имат по-полезни хранителни вещества, като антиоксиданти, отколкото техните конвенционално отглеждани варианти. Хора с алергия към храни, химикали или консерванти често откриват, че симптомите им намаляват или изчезват, когато ядат само органични храни.
Биологичната продукция съдържа по-малко пестициди. Химикали като фунгициди, хербициди и инсектициди са широко използвани в конвенционалното земеделие и остатъците остават върху (и в) храната, която ядем.
Биологичната храна често е по-свежа, тъй като не съдържа консерванти, които я правят по-дълготрайна. Биологичната продукция често (но не винаги, затова внимавайте откъде е) се произвежда в по-малки ферми в близост до мястото, където се продава.
Биологичното земеделие е по-добро за околната среда. Биологичните земеделски практики намаляват замърсяването, запазват водата, намаляват ерозията на почвата, увеличават плодородието на почвата и използват по-малко енергия. Селското стопанство без пестициди е по-добро и за птиците и животните в този район, както и за хората, които живеят в близост.
Органично отглежданите животни не получават антибиотици, хормони на растежа или хранителни животински странични продукти. Те получават повече пространство за движение и достъп навън, което спомага за поддържане на здравето им.
Биологичната храна е без ГМО. Генетично модифицираните организми (ГМО) или генетично модифицираните храни (GE) са растения, чиято ДНК е променена по начини, които не могат да се срещат в природата или при традиционното кръстосване. Това се прави с цел да бъдат устойчиви.
Местно отглеждана храна
За разлика от биологичните стандарти, няма конкретно определение за „местна храна“. Може да се отглежда в местната общност, държавата, региона. Най-често можем да я открием на места като фермерския пазар.
Малките местни фермери често използват биологични методи, но понякога не могат да си позволят да станат сертифицирани биологични.
Продуктите често са по-евтини, защото не се инвестира в маркетинг и дистрибуция.
Местната храна се прибира, когато узрее и по този начин е по-свежа и пълна с вкус. При необходимост от дистрибуция, картината е доста различна – продуктът се прибира още неузрял, и след това подлежи на обработка, за да „узрее“ след транспортиране.
Посетете пазара на фермери и поговорете със земеделските производители, за да разберете какви методи използват.
Биологичната или органична храна често е по-скъпа от конвенционално отглежданата храна. Но с малко приоритизиране е възможно да купите органична храна в рамките на своя бюджет.