Органичните храни: какво трябва да знаем

БИО

Като всеки потребител, сигурно и Вие сте си задавали такива въпроси:

Наистина ли биологичната храна е по-здравословна? Заслужава ли си разходите? Какво означават етикетите и кои храни наистина си струват?

Ще опитаме да им отговорим, за да осветлим тази така модерна тема. Правете информиран избор!

Какво означава „органичен“/ биологичен?

Терминът „биологичен“ се отнася до начина, по който се отглеждат и преработват селскостопански продукти. В отделните държави регламентите касаещи биопродукцията се различават. В САЩ, например, биологичните култури трябва да се отглеждат без използването на синтетични пестициди, модифицирани гени (ГМО), торове на основата на нефт и торове на основата на утайки от отпадъчни води.

Биологичните животни, отглеждани за месо, яйца и млечни продукти, трябва да имат достъп на открито и да им се дават органични фуражи. Не им се дават антибиотици, хормони на растежа или други животински странични продукти.

Органични срещу неорганични

За да си представите ясно основните различия, ето няколко примера:

ОрганичниНеорганични
Отглеждани с естествени торове (оборски тор, компост).Отглежда се със синтетични или химически торове. 
Плевелите се контролират по естествен начин (сеитбообращение, ръчно плевене, мулчиране и смилане).Плевелите се контролират с химически хербициди. 
Вредителите се контролират с помощта на естествени методи (птици, насекоми, капани) и пестициди, получени от природата.Вредителите се контролират със синтетични пестициди. 

Изплакването намалява, но не елиминира пестицидите. Беленето понякога помага, но така се губят и ценните хранителни вещества от кората.

Ползите от органичната храна

Начинът, по който се отглежда храната, може да окаже голямо влияние върху нашето физическо, психическо и емоционално здраве, както и върху околната среда. Биологичните храни често имат по-полезни хранителни вещества, като антиоксиданти, отколкото техните конвенционално отглеждани варианти. Хора с алергия към храни, химикали или консерванти често откриват, че симптомите им намаляват или изчезват, когато ядат само органични храни.

Биологичната продукция съдържа по-малко пестициди. Химикали като фунгициди, хербициди и инсектициди са широко използвани в конвенционалното земеделие и остатъците остават върху (и в) храната, която ядем.

Биологичната храна често е по-свежа, тъй като не съдържа консерванти, които я правят по-дълготрайна. Биологичната продукция често (но не винаги, затова внимавайте откъде е) се произвежда в по-малки ферми в близост до мястото, където се продава.

Биологичното земеделие е по-добро за околната среда. Биологичните земеделски практики намаляват замърсяването, запазват водата, намаляват ерозията на почвата, увеличават плодородието на почвата и използват по-малко енергия. Селското стопанство без пестициди е по-добро и за птиците и животните в този район, както и за хората, които живеят в близост.

Органично отглежданите животни не получават антибиотици, хормони на растежа или хранителни животински странични продукти. Те получават повече пространство за движение и достъп навън, което спомага за поддържане на здравето им.

Биологичната храна е без ГМО. Генетично модифицираните организми (ГМО) или генетично модифицираните храни (GE) са растения, чиято ДНК е променена по начини, които не могат да се срещат в природата или при традиционното кръстосване. Това се прави с цел да бъдат устойчиви.

Местно отглеждана храна

За разлика от биологичните стандарти, няма конкретно определение за „местна храна“. Може да се отглежда в местната общност, държавата, региона. Най-често можем да я открием на места като фермерския пазар.

Малките местни фермери често използват биологични методи, но понякога не могат да си позволят да станат сертифицирани биологични.

Продуктите често са по-евтини, защото не се инвестира в маркетинг и дистрибуция.

Местната храна се прибира, когато узрее и по този начин е по-свежа и пълна с вкус. При необходимост от дистрибуция, картината е доста различна – продуктът се прибира още неузрял, и след това подлежи на обработка, за да „узрее“ след транспортиране.

Посетете пазара на фермери и поговорете със земеделските производители, за да разберете какви методи използват.

Биологичната или органична храна често е по-скъпа от конвенционално отглежданата храна. Но с малко приоритизиране е възможно да купите органична храна в рамките на своя бюджет.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.