Отслабването – отговорност за храната около нас

Balanced diet - healthy food on gray stone background. Various food ingredients and chalkboard with words Balanced Diet. Top view or flat lay.

Храната има мощна притегателна сила и огромно въздействие върху психиката. Тя е свързана със задоволяване на базовите ни нужди. Неслучайно, зависимостта от нея се преодолява с висока мотивация и дисциплина. 

Преди всичко, осъзнаването на нейната роля в конкретен етап от живота – дали тя е източник на енергия или я ползваме като заместител на нещо, ще ни помогне да имаме правилно отношение към нея. 

Когато става дума за отслабване, отговорността за това, каква храна ще допуснем наоколо и доколко достъпна ще е тя, е въпрос на лични приоритети. Ако усещате храната като предизвикателсво и искате да поддържате здравосложни отношения с нея, следващите идеи са точно за Вас.

Гответе сами ястия у дома. Това Ви позволява да контролирате размера на порцията и това, което включвате в храната. Ресторантската и пакетираната храни обикновено съдържат много повече захар, нездравословни мазнини и калории, отколкото храната, приготвена у дома. В надпреварата да грабнат вниманието Ви като потребител, често увеличават размерите на порциите. Вкъщи контролирате Вие!

Сервирайте по-малки порции. Използвайте малки чинии, купи и чаши, за да направите порциите си да изглеждат по-големи. Не яжте от големи купички или директно от тенджерата. Така няма да разберете колко храна сте поели. Цветът на чиниите не е без значение – студени тонове или неутрално бяло ще „охладят“ апетита до разумни граници. Количеството е във Ваши ръце!

Разпределяйте дневните калории. Редица проучвания сочат, че консумацията на повече от дневните Ви калории на закуска и по-малко на вечеря може да Ви помогне да свалите повече килограми. Яденето на по-голяма, здравословна закуска може да повиши скоростта на метаболизма, да потисне значително чувството на глад през деня и същевременно имате повече време да изгорите калориите. 

14-часова пауза. Опитайте се да настроите часа на вечерята си да е максимално рано. Нека до закуската на следващия ден да имате 14-часов интервал, в който организмът да преработи качествено храната и да си почине. Хранете се в активната си част от деня. Но не на крак и в ритъма на работната динамика. Просто си давайте време мейду ангажиментите, за да се храните осъзнато. Това е сигурна крачка към отслабването!

Планирайте храненията и закуските си предварително. Можете да разпределите количеството храна за деня в кутии. Графикът ще Ви помогне да създадете навик и ритъм на хранене, а готовите количества – да се придържате към целите си. Храненето по график и с мярка ще Ви помогне да избегнете хранене, когато не сте истински гладни. Вие знаете най-добре!

Пийте повече вода. Жаждата често може да бъде объркана с глада. Пийте вода, когато имате усещане за глад, после изчакайте и решете осъзнато наистина ли сте гладни. Така със сигурност ще избегнете прием на излишни калории. 

Ограничете количеството изкушаващи храни, които имате у дома. Ако споделяте кухня с хора, които не спазват Вашия режим на хранене и са с различни навици от тези, които Вие изграждате, съхранявайте вашата и тяхната храна на различни места. И нека продуктите, които са извън вашата диета да са далеч от погледа Ви. Въпрос на навик е!

По пътя към създаване на Вашия режим на хранене и постигането на вашите цели, свързани с теглото, ще срещате предизвикателства и трудни ситъации, в които най-компрометирана ще е Вашата дисциплина. Ако се почувствате несигурни, помислете отново – това желание да се храня с какво е свързано – с нужда да получа енергия от храната или да нахраня емоции, потиснати надълбоко?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Как може да ти помогне Smart Diet?

да се отървеш веднъж и завинаги от излишните килограми

да подобриш здравето си

да постигнеш мечтания външен вид и да възвърнеш самочувствието си

да се справиш със здравословните проблеми, дължащи се на килoграмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние

И всичко това ще се случи без да гладуваш, без да се лишаваш и без да стресираш организма си.
Всичко ще се случи без усилия, без нерви, без къркорене на стомаха и най-вече без обратен ефект.