Пречките да готвим у дома и как да ги преодолеем

Untitled design (2)

Мнозина приемат приготвянето на домашна храна за скучно занимание или пък твърдят, че нямат време за това. Преодоляването на пречките за готвене у дома често започва с промяна в начина, по който възприемате приготвянето на хранене или времето, прекарано в кухнята.

Преминаваме заедно през най-често срещаните „аргументи“ и митове. Добавяме идеи как да бъдат преодолени в името на по-здравословното меню и повишаване на качеството на живот.

„Нямам време да готвя.“

Разбира се, пазаруването, рязането на съставки, готвенето и почистването след това може да отнеме много време. Но има много начини да облекчите и ускорите процеса:

• Вместо да гледате готварски предавания на дивана, преместете телевизора в кухнята и гответе по същото време.

• Вършете няколко неща наведнъж – разговаряйте по телефона или гледайте телевизия, докато готвите.

• Подгответе се от предишния ден. Например, нарежете зеленчуците през уикенда, когато сте по-малко притиснати от времето, за да намалите времето на следващото готвене.

• Купете предварително измити торби с нарязани зеленчуци и за нула време хвърлете всичко в тенджерка или машина за здравословно хранене.

• Гледайте готвенето на ястия като приятно, релаксиращо изживяване, а не като скучно дело – няма да изглежда почти отнемащо време.

• Включете приятели и семейство. Разменяйте задълженията за пазаруване и почистване.

• Пазарувайте онлайн – ще Ви доставят всичко до вратата.

„Бързата храна е по-евтина.“

На пръв поглед, яденето в ресторант за бързо хранене е по-евтино, отколкото приготвянето на домашна храна. Но реално не е съвсем така. Проучване от Училището за обществено здраве на Университета във Вашингтон разкрива, че хората, които готвят у дома, са склонни да се хранят по-здравословно, без това да им коства по-големи разходи за храна.

„Прекалено изморен съм да готвя в края на натоварения ден.“

Здравословното хранене не трябва да бъде огромна инвестиция на усилия.

Замразете една порция от вече приготвена храна, за да ядете, когато нямате време или енергия да готвите.

Като готвите основния си протеин веднъж седмично – печено пиле или пуешки гърди, можете да използвате месото впоследсвие, за да правите бързи и лесни ястия през седмицата, като супа, салати, сандвичи.

„Не знам как да готвя“

Ако Ви е страх от перспективата да приготвите домашна храна, важно е да запомните, че готвенето не е точна наука.

Най-естественото нещо е да пропуснете съставка или да замените едно нещо с друго от оригиналната рецепта.

Потърсете онлайн или купете готварска книга за базови идеи за рецепти.

Както с всичко, колкото повече готвите, толкова по-добри ще станете. Дори и да сте напълно нов в кухнята, скоро ще усвоите бързи, здравословни умения.

„Мразя да съм в кухнята.“

Ако мразите идеята да прекарвате време в кухнята, трябва да погледнете на готвенето откъм забавната му страна. Готвенето не е работа, а отдих!

Пуснете любимата си музика, сипете си чаша вино и пейте, докато режете и белите.

Или слушайте аудиокнига.

„Дори да приготвя здравословна храна у дома, не мога да накарам семейството си да яде.“

С течение на времето, можете да помогнете на семейството си (и на себе си) да загърби вкуса на опакованата храна.

Започнете с промените полека, гответе само веднъж или два пъти седмично, за да дадете шанс на вкусовите рецептори на всеки да се приспособят.

Малките деца обичат да готвят и им е забавно да ядат това, което са помогнали да се приготви.

Детският импулс за имитация е силен, така че колкото повече децата виждат да ядете здравословна храна, толкова по-голяма е вероятността да последват примера.

Съвети как да започнете

Започнете с пресни, здравословни съставки. Печенето на сладки лакомства като брауни, торти и бисквитки няма да помогне нито на Вашето здраве, нито на талията Ви. По подобен начин, добавянето на твърде много захар или сол може да превърне здравословното хранене в домашни условия в нездравословно. За да сте сигурни, че храненията са полезни за вас, както и че са вкусни, започнете със здравословни съставки и овкусете с подправки, а не със захар или сол.

Не го усложнявайте. Сгответе на пара или сотирайте някои зеленчуци, риба на скара или пиле, добавете малко билки, подправки или здравословен сос. Простото готвене може да бъде вкусно и бързо.

Гответе така, че да остане. Чудесно е част от храната да остава. Може да бъде използвана за лесен обяд или вечеря на следващия ден. Когато правите неща като ориз или макаронени изделия, пригответе поне двойно на необходимото количество и го приберете в хладилника, за да го използвате с други ястия. Замразените останали порции храна са за случаите, когато не Ви се иска да готвите.

Намерете здравословни алтернативи на приготвяне. Печете на скара или печете, вместо да запържвате. Заменете солта с чесън или лук на прах. Намалете захарта, която се изисква в повечето рецепти, с 1/3 до 1/2. Намалете месото и увеличете зеленчуците в яхнии и гювечи. Изберете пълнозърнести версии на макаронени изделия и хляб и заменете бялото брашно с пълнозърнесто.

Запасете се с базови продукти. Покупки като ориз, макаронени изделия, зехтин, подправки, брашно са базови за ястията съставки, които вероятно ще използвате редовно. Поддържането на налични консерви с риба тон, боб, домати и торбички със замразени зеленчуци под ръка ще са полезни за създаването на бързи ястия, когато сте притиснати от времето.

Готвене за един човек

Днес все повече хора живеят сами. И са в ситуация да готвят само за себе си. Всъщност, това е много добра новина, защото не е нужно да угаждате на никого, освен на себе си.

Готвенето у дома не трябва да означава прекарване на повече време сам. Сгответе допълнително количество и поканете колега или съсед да се присъедини към Вас. Или редувайте приготвяне на ястия един за друг.

Направете храната си у дома, след това яжте навън, например в парка.

Пазарувайте храна от фермерските пазари, вместо от магазин за хранителни стоки. Хората тук са по-склонни да отделят време, за да обсъдят храната и да дадат съвети за готвене, което улеснява и създаването на контакти.

Ако нямате хора в живота си, с които искате да се храните, намерете начини да се запознаете с такива. Включете се в клас за готвене, присъединете се към клуб или се запишете в група по интереси, която се среща редовно.

Не търсете оправдания, за да не готвите. Търсете алтернативи!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.