Преходът към здравословна диета

eat-more-healthy-food

Преминаването от един към друг тип режим на хранене е процес. При това, никак не лек. Има едно особено първоначално, малко носталгично усещане за онези времена, когато „похапваше всичко, без да се ограничаваш“. Подобен вътрешен монолог е нормално явление, играта на ума е спътник при всяка промяна. А тази, с храненето е особено болезнена, защото е свързана със задоволяване на базови нужди на всяко човешко същество.
И точно затова, преходът към здравословна диета не трябва да бъде краен, с решение от типа “всичко или нищо”. Не е нужно да бъдеш перфектен. Не трябва абсолютно да елиминираш храни, на които се наслаждаваш, дори това да е първоначален компромис в диетата ти.

Логика на прехода
Важно е да споделяш честно с твоя диетолог, за да направите заедно прехода по-лек.
Когато човек започва да спазва радикална диета за отслабване сам, без помощта на специалист и се опитва да е стриктен, обикновено се стига до провал, поради комплексната психологическа натура на напълняването.
По-добър подход би бил промените в храненето да се въвеждат постепенно, една по една, през периоди от време, за да може психиката и тялото да се адаптират плавно, без стресови ситуации.

Разумният компромис
Добре обмислените стъпки и постоянството са най-ключовите фактори за отслабването. С тяхна помощ няма да се чувстваш изтощен и премазан от диетата.
Да кажем, поканен си на рожден ден, където съвсем предвидимо ще има торта, вкусни хапки, алкохол. Ненужно е да откажеш да споделиш празника на трапезата. Ако обсъдиш това с диетолога си, вероятно ще създаде за теб меню, което да компенсира калориите в повече в дните след празника.
Разбира се, тази малка стъпка встрани не е грях, а по-дълга отсечка. Измини я осъзнато. И изобщо, мисли за планирането на здравословна диета като последователност от малки крачки – като например заменянето на едно от дневните ти обилни хранения със салата. Когато малките промени се превърнат в навик, ще пристъпиш към нови и нови подобрения в диетата си.

Подготовката за една сполучлива диета
За да се настроиш за успех, поддържай нещата прости. Здравословното хранене не трябва да е сложно. Вместо маниакално броене на калории и стрес от стриктно спазване, подходи интелигентно и интуитивно към диетата си – преценявай храната според цвят, разнообразие и свежест. Фокусирай се върху това да избягваш пакетирани и обработени храни.

Приготвяй собствената си храна. По-честото готвене вкъщи много помага за това да контролираш какво ядеш и точно какви съставки присъстват в храна ти. По този начин ще приемаш по-малко калории и ще избягваш химически стабилизатори, добавена захар и нездравословни мазнини, с каквито пакетираните и обработените храни изобилстват. А и те могат да те накарат да се чувстваш изморен, подут и раздразнителен, както и да засилят симптомите на депресия, стрес и напрегнатост.

Направи правилните промени. Когато премахваш нездравословните храни от диетата си е много важно да ги заместиш със здравословни алтернативи. Замяната на опасните транс мазнини със здравословни мазнини (като например замяна на пърженото пиле със сьомга на фурна) ще донесе огромна полза за твоето здраве. Трябва да се има предвит също, че хранителните решения трябва да се взимат от позиция на информираност и знания. Много често съветът от специалист, поне в началото, ще ти спести разочарование, а понякога и обратен ефект.

Чети етикетите. Много е важно да четеш подробно какво се съдържа в храната. Производителите често използват трикове и се опитват за прикрият неща като добавена захар или наличие на нездравословни мазнини, дори в храни, за които се твърди, че са здравословни. Чети внимателно!

Фокусирай се върху това, как се чувстваш след консумация на определена храна. Елиминирай всички храни, които те карат да се чувстваш зле. Това ще ти помогне да придобиеш нов навик и различни предпочитания. Обикновено, колкото по-здравословна е една храна, толкова по-добре се чувства човек, след като се нахрани. Ще забележиш, че когато консумираш джънк-фууд се чувстваш много зле, раздразнителен, в абсолютен дискомфорт.

Пий много, ама много вода! Водата помага да изхвърлиш от тялото отпадъци и токсини от метаболизма и от околната среда. Въпреки, че това е известен факт, много хора избират да живеят дехидратирани, защото е уж по-лесно. А това води до повишено чувство за умора, ниска енергия и често главоболие. Случва се чувството за жажда да се маскира в желание за хранене. И не забравяй, че тялото е вода и има нужда от вода.

Всяка промяна е стъпка напред, развитие. Ако си избрал да промениш стила си на хранене, помни, че никой не се е родил научен и че има специалисти, които могат да ти подадат ръка, за да постигнеш по-бързо и без сътресения желания резултат. А после, с вече създадени навици, да продължиш сам.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.