Здравословна критичност към режимите за отслабване

Woman measuring her tummy and weight

Коя е най-добрата диета за здравословно отслабване? Вземете коя да е диетична книга. В нея ще намерите обещания да получите всички отговори за успешното сваляне на излишните килограми и задържане на резултата. Някои автори твърдят, че ключът към този резултат е да ядете по-малко и да спортувате повече, а други, че ниското съдържание на мазнини или пък категоричното премахване на въглехидратите е единственият начин да се справите. В какво да вярвате?

Истината е, че няма единствено решение за трайно здравословно отслабване или „една мярка, която е решение за всички“. Това, което работи за един човек, може да не работи за друг, тъй като телата ни реагират различно на различните храни, зависим от генетиката и други здравни фактори. Някои хора харесват броенето на калории или подобни методи с много точни правила, други реагират по-добре на повече свобода при планирането на режимите си за отслабване.

За да намерите най-подходящия за Вас начин за отслабване с траен резултат, вероятно ще отнеме време, в което трябва да се запасите с търпение, а също и с мотивация да експериментирате с различни храни и режими.

Критично мислене към масовите диети

Запомнете: макар да няма лесен начин да отслабнете, има много стъпки, които можете да предприемете, за да развиете по-здравословна връзка с храната, да ограничите емоционалните задействания към преяждането и така да постигнете здравословно тегло. Предлагаме Ви 4 основни и популярни насоки в масовите диети, към които да погледнем критично, търсейки лична стратегия за отслабване.

Намалете калориите. Някои експерти смятат, че постигането на оптимално тегло се свежда до обикновено уравнение: Ако ядете по-малко калории, отколкото изгаряте, губите тегло. Звучи лесно, нали? Тогава защо отслабването е толкова трудно?

Отслабването не е линейно събитие във времето. Когато намалите калориите, можете да свалите тегло, например, през първите няколко седмици, а след това нещо се променя. Вие ядете същия брой калории, но губите по-малко тегло или изобщо нямате промяна. Това е така, защото когато отслабвате, губите вода, мазнини, а метаболизмът се забавя. За да продължите да отслабвате всяка седмица, трябва да продължите да намалявате калориите…

Калорията не винаги е калория. Консумацията на 100 калории царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, например, може да има различен ефект върху тялото ви, отколкото ако ядете 100 калории броколи. За продължителна загуба на тегло е важно да изхвърлите храните, които са пълни с калории, но не Ви кара да се чувствате пълноценни (като бонбони) и да ги замените с храни, които напълват стомаха, без да трупате калории (като зеленчуци).

Много от нас не винаги ядат, за да задоволят глада. Към храната се обръщаме за комфорт или за облекчаване на стреса, което бързо може да съсипе всеки план за отслабване.

Зарежете въглехидратите. Един различен поглед към загубата на излишно тегло разглежда начина, по който тялото натрупва мазнини след консумацията на въглехидрати – по-специално, ролята на хормона инсулин. Когато ядете храна, въглехидратите от нея влизат в кръвта като глюкоза. За да поддържа нивата на кръвната си захар под контрол, тялото винаги изгаря тази глюкоза, преди да изгори мазнините от храната.

Ако ядете богата на въглехидрати храна (много макаронени изделия, ориз, хляб или пържени картофи, например), тялото освобождава инсулин, за да помогне при притока на цялата тази глюкоза в кръвта. Освен че регулира нивата на кръвната захар, инсулинът прави две неща: той не позволява на мастните клетки да отделят мазнини, за да бъдат изгорени от тялото като гориво (защото неговият приоритет е да изгарят глюкозата) и създава повече мастни клетки за съхранение на всичко, което тялото не може да изгори. Резултатът е, че наддавате на мазнини. Тъй като инсулинът изгаря само въглехидратите, започвате да копнеете за въглехидрати и така започва порочен цикъл на консумация на въглехидрати и наддаване на тегло.

Зарежете мазнините? Този подход е в основата на много диети: ако не искате да напълнявате, не яжте мазнини. В момента е на мода да се предлаха храна с намалено съдържание на мазнини, млечни продукти и пакетирани ястия. Защо, тогава, диетите с ниско съдържание на мазнини не сработват?

Всъщност, не всички мазнини са лоши. Здравословните или „добрите“ мазнини могат да помогнат да контролирате теглото си, както и да управлявате настроенията си и да се борите с умората. Ненаситените мазнини, съдържащи се в авокадото, ядките, семената, соевото мляко, тофуто и тлъстата риба, могат да подобрят общото качество на Вашата диета.

Много от нас правят грешката да заместват мазнините с празни калории като захар и рафинирани въглехидрати. Вместо да ядем пълномаслено кисело мляко, например, ядем ниско- или съвсем обезмаслено мляко, което е със добавени въглехидрати. Или заместваме бекона за закуска с кифла или поничка, която причинява бърз скок на кръвната захар.

Следвайте средиземноморската диета. Тя набляга на консумацията на добри мазнини и добри въглехидрати, заедно с големи количества пресни плодове и зеленчуци, ядки, риба и зехтин, и само скромни количества месо и сирене. Средиземноморската диета, обаче, е нещо повече от храна. Редовната физическа активност и споделянето на хранене с други хора също са основни компоненти в нея. Съвсем според традициите и нравите на средиземноморските народи, нали?

Здравословна връзка между храната и тялото

В многообразието от възможни идеи и стратегии за намаляване на теглото и трайно задържане на този резултат, най-съществена е обратната връзка, която собственото тяло ще Ви даде. Именно тя е ориентир за поносимостта към различни групи храни и тяхното успешно комбиниране. Няма такова нещо като универсална диета. А и диетата отпреди години може вече да не въздейства по предишния начин на тялото. Защото се променяме и всяко ново състояние изисква адаптация и на храните, които консумираме. Става дума за здравословната връзка между храната и тялото.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.