Здравословни ли са наистина „здравословните“ храни

Shot of smiling woman eating healthy food while using her mobile phone at home.

В стремежа си към по-добро здраве много от нас се обръщат към храни, обозначени като „здравословни“. Но зад примамливите опаковки и гръмки думи се крие лабиринт от дезинформация. Производителите са се усъвършенствали в представянето на продуктите във възможно най-добра светлина, често в ущърб на нашето здраве. Нека развенчаем някои разпространени митове, свързани с така наречените „здравословни“ храни, и да открием скритите истини за захарта, мазнините и изкуствените добавки.

Мит 1: Ако е с ниско съдържание на мазнини, значи е добро за вас
Мнозина вярват, че изборът на нискомаслени версии на храните ще помогне за намаляване на теглото и поддържане на здраво сърце. Производителите обаче често заместват мазнините със захари или изкуствени подсладители, за да запазят вкуса, което може да доведе до по-голям брой калории.

Мит 2: Плодовите сокове са добър избор
Макар че плодовете безспорно са полезни за здравето, соковете – особено закупените от магазина – могат да бъдат пълни с добавени захари и да им липсват основните фибри на целите плодове. Освен това много плодови сокове съдържат само малък процент истински плодове, допълнени от вода, захари и ароматизатори.

Мит 3: „безглутенов“ означава по-здравословен
Освен ако нямате цьолиакия или чувствителност към глутен, безглутеновите продукти не са по-здравословни по своята същност. Много безглутенови продукти са с високо съдържание на захар, мазнини и изкуствени съставки.

Мит 4: изцяло натурални = по-добри
Терминът „изцяло натурален“ не е регламентиран, което означава, че може да се използва свободно върху опаковките. Някои „изцяло натурални“ продукти все пак могат да съдържат високофруктозен царевичен сироп, изкуствени ароматизатори и други не толкова естествени съставки.

Мит 5: Изкуствените подсладители са по-здравословната алтернатива
Въпреки че може да не съдържат калории, изкуствените подсладители като аспартам, захарин и сукралоза могат да имат други последици за здравето. Някои проучвания показват, че те могат да повлияят на здравето на червата и дори да доведат до глад за захар.

Мит 6: Многозърнестите храни са еднакви с пълнозърнестите
Не всички зърнени култури са еднакви. Докато „пълнозърнесто“ означава, че получавате цялата зърнена ядка, „многозърнесто“ означава само наличието на няколко вида зърна, които могат да бъдат или да не бъдат пълнозърнести.

В заключение, светът на „здравословните“ храни е пълен с подвеждащи етикети и погрешни схващания. Изключително важно е да бъдете информиран потребител, да четете внимателно етикетите и да разбирате, че модерните етикети не винаги са равнозначни на ползи за здравето. Вашето тяло заслужава най-доброто, така че се въоръжете със знания и правете избори, които наистина са полезни за здравето ви.

Нека заедно направим най-добрите избори за Вашето здраве!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.