Желание за нездравословни и бързи храни – причини и съвети за изграждане на здравословни хранителни навици.

Dieting concept, beautiful young woman choosing between healthy food and junk food.

В забързания съвременен живот изкушението да се отдадем на нездравословни бързи храни често е голямо. Удобството, достъпността и незабавното удовлетворение, които те предлагат, могат да направят трудно спазването на здравословен хранителен план. Осъзнаването на факторите, които предизвикват тези желания, ще Ви даде възможност да правите здравословни избори, да подобрите цялостното си благосъстояние и да упражнявате контрол върху теглото си. 

В тази статия се задълбочаваме в причините, поради които в бързината се насочваме към нездравословни храни, значението на планирането на храненето и практическите съвети за това как да ограничим бързите и нездравословни избори.

Импулсът да избираме нездравословни храни, когато сме притиснати от времето или в стресови ситуации, може да се дължи на няколко фактора:

Удобство

  Бързата храна и преработените закуски са лесно достъпни и не изискват приготвяне, което ги прави подходящ избор в забързаното ежедневие.

  Хранене в условия на стрес

  Високите нива на стрес често предизвикват желание за храни, богати на захар, сол и нездравословни мазнини, които осигуряват временно успокояване на емоциите. 

  Обичайни избори

  Нездравословните хранителни навици могат да се развият с течение на времето поради повтарящи се избори, което ги превръща в стандартна опция при взимането на решения. 

  За да се противопоставим ефективно на тези изкушения, трябва да разберем значението на планирането и на съзнателното хранене:

  Баланс на хранителните вещества

  Планирането на храненето Ви позволява активно да изготвяте балансирани ястия, които включват всички основни хранителни вещества, необходими за оптимално здраве.

  Контрол на порциите

  Разумното хранене насърчава съзнателната консумация, като Ви помага да преценявате размера на порциите и да предотвратявате прекаляването с тях, като по този начин контролирате приема на калории.

  Информиран избор

  Чрез предварителното планиране на храненията получавате по-голям контрол върху избора на съставки, което Ви позволява да избегнете импулсивни и нездравословни избори.

  Практически съвети за устояване на изкушенията на бързото хранене:

  • Посветете част от седмицата на приготвянето на храна. Приготвяйте здравословни ястия и закуски предварително, за да си осигурите удобен достъп до питателни продукти дори в забързаните дни.
  • Дръжте на разположение набор от пресни плодове, зеленчуци, ядки и кисело мляко. Тези алтернативи могат да задоволят желанието за нездравословни храни, като същевременно доставят жизненоважни хранителни вещества.
  • По време на хранене премахнете разсейващите фактори като телевизия или смартфони. Съсредоточете се върху вкусовете, текстурите и ароматите на храната, което ще възпрепятства преяждането и ще допринесе за доброто храносмилане. 
  • Понякога дехидратацията се тълкува погрешно като глад. Поддържайте  организма си хидратиран през целия ден, за да предотвратите ненужното похапване.
  • Споделете целите си за здравословно хранене с приятели или семейство. Наличието на подкрепа ще допринесе за успешната промяна в изграждането на нови навици.

  Силата за отключване на доброто здраве е в ежедневните избори, които правим. Доверете се на персонализиран подход и ежедневна професионална подкрепа по пътя към Вашата трансформация.

  Започнете своята промяна със SmartDiet още днес!

  Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

  Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

  Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

  Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.