4 лесни трика за здравословно хранене

Red question mark on a Plate on black background. 3d illustration

Когато става дума за отслабване, поставяме огромен акцент върху по-малките количества храна. Гледаме големината на порциите, правим по-здравословен избор или може би проследяваме калории. И всички това в опит да намалим количеството на храната и общите калории, които приемаме.

Ако не сте привърженик на педантичното проследяване на хранителния режим и не искате да се фокусирате върху него твърде много, можете да направите малки промени в поведението, които ще Ви се отразят благоприятно.

Въведете тези четири прости, подкрепени от науката трика и наблюдавайте. Резултатите няма да закъснеят.

Стойте далеч от телефона

Случва ли се да започнете деня си, като проверите имейла си? А правите ли го на закуска? Прелиствате ли потока от информация в социалните медии по време на обяд? Е, не сте единствени. 

Проучване от януари 2018 г., проведено от Nutrisystem, установява, че една трета от американците не могат да се хранят, без да се фокусират върху телефона си. Това дребно обстоятелство сигурно изглежда безобидно, но всъщност Ви отнема от възможността да се насладите на храната и да я усвоите максимално добре. 

Изследователи в проучване от февруари 2011 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, разделят 44 души в две фокус групи. Позволяват на една от групите да играе игра на телефона по време на обяда. Всички участници имат в порциона си по 9 компонента и след като ги изяждат са помолени да оценят нивото на глад. Оказва се, че хората от групата на играещите се чувстват по-малко след обяд. Те са и по-малко точни в отчитането на реда на деветте храни, които са яли на обяд.

Яжте с прибор 

Когато ядем с ръце (например тако, пилешки крилца и др.), сетивното преживяване се увеличава от директното докосване на храната, което допринася за цялостното удоволствие от нея. Това води до увеличаване на потреблението ни, сочи изследване от декември 2019 г., публикуван в Journal of Retailing.

Имайте предвид, че част от това удоволствие може да произтича от допира на храната, а не от действителен апетит.

Паузи между хапките

Следващият път, когато седнете да хапнете, положете усилие да правите пауза между хапките. Оставете вилицата в чинията за момент. Защо? Анализ в Американското списание за клинично хранене установява, че храненето с по-ниска скорост може да доведе до значително намаляване на количеството приета храна. 

Има няколко причини, поради които поемането на храната в забавен ритъм може да е от полза. Смята се, че храненето с по-ниска скорост може да повлияе на хормоните на ситостта, като Ви накара да се почувствате по-сити. Ако ядете бързо, имате по-малка продължителност на сетивния контакт с хратаната, така че ядете повече. 

Пийте вода, преди да се храните

Водата е полезна за цялостното ни здраве, а приемът й преди хранене може да намали чувството на глад, още преди да сте посегнали към чинията. Ако Ви е трудно да пиете обикновена вода, приемайте пресни плодове, нарязани краставици, овкъсени с билки, за да засилите вкуса. 

И още няколко идеи за финал:

Не сядайте близо до бюфета в ресторанта. 

Яжте с малка лъжица или клечки, за да забавите скоростта на хранене.

Намалете цветовия контраст между храната и чиниите си – например, сервирайте карфиол, картофено пюре или овесени ядки с бели съдове за съдове. По-високият контраст Ви кара да ядете повече.

Пийте от висока, стройна чаша, вместо от ниска, за да приемете повече вода. 

Не яжте директно от пакета. Предварителна пригответе порция с желаното количество.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.