Дневник на храненето

Midsection of man writing in diary at table in coffee shop

Хранителният дневник е дневник на това, което консумирате всеки ден. Там описвате честно и точно всяка храна и напитка, към която посягате. Всяка. Ще се изненадате колко неща са се прокраднали между храненията и колко различно може да е реалното Ви меню от това, което сте си представяли, че е.  

Дневникът Ви помага да видите какви са хранителните Ви навици и така по-лесно да ги осмислите. 

Чрез воденето на дневник може да направите промени в диетата си и да отслабнете, да подобрите здравето си. 

Път към подобрено здраве

В дневника е важно да включите информация, която впоследствие да Ви ориентира какво сте приемали – за деня, през седмицата, в месеца. Ето какво да съдържа: 

Колко: Посочете количеството на продукта/ напитката. Това може да се измери в обем (1/2 чаша), тегло (200 гр.) или брой (2 бисквити).

Какъв вид: Напишете вида храна/ напитка. Бъдете толкова конкретни, колкото можете. Не забравяйте да опишете екстри като гарнитура, сосове или подправки. Например масло, кетчуп или захар.

Кога: Следете времето на деня, в който се храните. Дори и да не сте обърнали внимание за точното време, отбележете поне приблизително такова. 

Къде: Забележете къде ядете. Ако сте вкъщи, запишете стаята. Например, на трапезната маса, на дивана. Ако сте навън, запишете името на ресторанта или ако сте в колата.

С кого: Ако се храните сами, напишете „сам“. Ако сте с приятели или членове на семейството, отбележете това.

Дейност: В тази колона избройте всички дейности, които правите, докато ядете. Може да работите, да гледате телевизия или да играете игра.

Настроение: Трябва също да включите как се чувствате, когато ядете точно тази храна. Щастлив ли сте, тъжен или Ви е скучно? Настроението може да се свърже с хранителните навици и да помогне да ги промените.

Примерна схема 

КолкоКакъв видКогаКъдеС когоДейностНастроение
3 минишоколадови хрупкави бисквитки7:25 офисасамработя над отчетотегчен
300 грсандвич10:15кафенето Пепи, Спасразговарямевесел
1 порцияпържени картофи
1 среденванилов шейк
1 кофичкаягодов сладолед22кухнятасамгледам телевизияуморен

Практическо попълване

Напишете всичко. Дръжте дневника с Вас през целия ден. Напишете всичко, което ядете и пиете, колкото и малко да изглежда. Независимо дали става въпрос за бонбони, малко сокче или голямо ястие, калориите се сумират.

Направете го сега. Не разчитайте на паметта си в края на деня. Запишете данните си за хранене, докато вървите.

Бъдете конкретни. Запишете точно как ядете храната си. Ако сте приготвяли пиле с картофи, не отбелязвайте само пилешко. Уверете се, че сте включили и екстрите. Не пропускайте дресинга за салатата. 

Ключът

За да успеете да получите реална картина на Вашите хранителни навици, Вашият дневник трябва да показва истината. Не печелите нищо, като спестите информация, за да изглежда добре. 

Ако имате въпроси, консултирайте се с Вашия лекар или диетолог. Споделете своя хранителен дневник с тях, за да планирате промени в хранителните си навици. Или направете сам информирани избори.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Как може да ти помогне Smart Diet?

да се отървеш веднъж и завинаги от излишните килограми

да подобриш здравето си

да постигнеш мечтания външен вид и да възвърнеш самочувствието си

да се справиш със здравословните проблеми, дължащи се на килoграмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние

И всичко това ще се случи без да гладуваш, без да се лишаваш и без да стресираш организма си.
Всичко ще се случи без усилия, без нерви, без къркорене на стомаха и най-вече без обратен ефект.