Как да подпомогнем премахването на мазнините в коремната област

Woman holding donut in hand and check out his body fat with measuring tape

Натрупаните мазнини в коремната област създават неудобства, тежест, а дрехите неприятно се впиват в тази зона. И най-вече, натрупаните мазнини създават вреди за здравето. 

Този тип мазнини, наричани висцерални мазнини, са основен рисков фактор за диабет тип 2, сърдечни заболявания и други състояния.

Много здравни организации използват индекса на телесната маса (ИТМ), за да класифицират теглото и да прогнозират риска от метаболитни заболявания.

Това обаче е подвеждащо, тъй като хората с излишна мазнина в корема са изложени на повишен риск, дори ако цялостно изглеждат слаби.

Въпреки, че премахването на мазнини от тази област е трудно, някои промени в навиците могат да подпомогнат този процес. 

Яжте много разтворими фибри

Разтворимите фибри абсорбират вода и забавят храната, докато преминава през храносмилателната система.

Проучванията показват, че този вид фибри дава усещане за ситост и може също да намали броя на калориите, които тялото абсорбира от храната. 

Отлични източници на разтворими фибри са: ленено семе, брюкселско зеле, авокадо, бобови растения, къпини. 

Избягвайте храни, които съдържат трансмазнини

Транс-мазнините се създават чрез изпомпване на водород в ненаситени мазнини, като например соево масло. Те се съдържат в някои маргарини и често се добавят към пакетирани храни. Резултатите от употребата на тези мазнини се свързва с възпаления, сърдечни заболявания, инсулинова резистентност и наддаване на коремна мастна тъкан.

За да намалите мазнините в коремната област и да защитите здравето си, четете внимателно етикетите на съставките и стойте далеч от продукти, които съдържат трансмазнини. Те често са изброени като частично хидрогенирани мазнини.

Не пийте твърде много алкохол

Алкохолът може да има ползи за здравето в малки количества, но е сериозно вреден, ако пиете твърде много. Изследванията сочат, че твърде много алкохол може да ви накара да натрупате мазнини в коремната зона.

Намаляването на алкохола може да помогне да намалите и размера на талията си. Не е необходимо да се отказвате от него напълно, но ограничаването на количеството, което изпивате за един ден, може да помогне.

Яжте храни с високо съдържание на протеини

Протеинът е изключително важно хранително вещество за управление на теглото. 

Повишеният прием на протеини увеличава отделянето на хормона на пълнотата. Протеинът също повишава метаболизма и помага да задържите мускулната маса по време на загуба на тегло. Много наблюдателни проучвания показват, че хората, които ядат повече протеин, са склонни да имат по-малко коремни мазнини, отколкото тези, които имат диета с по-нисък протеин.

Не забравяйте да включвате при всяко хранене: месо, риба, яйца, млечни продукти, боб. 

Намалете нивата на стрес

Стресът може да добави мазнини в коремната област. Това се случва в резултат на задействането на надбъбречните жлези да произвеждат кортизол, който е известен също като хормон на стреса. Изследванията показват, че високите нива на кортизол повишават апетита и стимулират складирането на коремни мазнини. Нещо повече, жените, които вече имат голяма талия, са склонни да произвеждат повече кортизол в отговор на стреса. 

За да намалите мазнините в коремната зона, включете се в приятни дейности, които облекчават стреса. Практикуването на йога или медитация могат да бъдат ефективни методи.

Не яжте много сладки храни

Захарта съдържа фруктоза, която е свързана с някои хронични заболявания, когато се консумира в излишък. Повишеният прием води до сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и мастни чернодробни заболявания.

Важно е да осъзнаем, че повече от рафинираната захар може да доведе до натрупване на мазнини в коремнатазона. Дори по-здравословни захари, като истински мед, трябва да се използват пестеливо.

Правете кардио

Аеробните упражнения (кардио) са ефективен начин за подобряване на здравето и изгаряне на калории. Във всеки случай, честотата и продължителността на вашата тренировъчна програма са по-важни от нейната интензивност.

Проучване установява, че жените след менопауза губят повече мазнини от всички области, когато правят аеробни упражнения в продължение на 300 минути седмично, в сравнение с тези, които спортуват по 150 минути седмично.

Намалете въглехидратите 

Намаляването на приема на въглехидрати може да бъде много полезно за загуба на мазнини, включително коремни мазнини. Диета с под 50 грама въглехидрати на ден води до загуба на мазнини в коремната област при хора с наднормено тегло. 

Не е нужно да спазвате строга диета с ниски въглехидрати. Някои изследвания показват, че просто заместване на рафинирани въглехидрати с необработени нишестени въглехидрати може да подобри метаболитното здраве и да намали коремните мазнини.

Избягвайте подсладените със захар напитки. Подсладените със захар напитки са заредени с течна фруктоза, която може да ви накара да добавите мазнини в коремната област. Проучванията показват, че сладките напитки водят до увеличаване на мазнините в черния дроб. 

Заменете мазнините за готвене с кокосово масло

Кокосовото масло е една от най-здравословните мазнини, които можете да консумирате. То може да засили метаболизма и да намали количеството мазнини, което съхранявате в отговор на високия прием на калории.

Имайте предвид, че кокосовото масло е с високо съдържание на калории. Вместо да добавяте допълнителни мазнини към диетата си, заменете някои от мазнините, които вече ядете, с кокосово масло.

Яжте тлъста риба всяка седмица

Тлъстата риба е невероятно здравословна. Те са богати на висококачествени протеини и омега-3 мазнини, които предпазват от болести. Някои доказателства сочат, че тези омега-3 мазнини също могат да помогнат за намаляване на висцералните мазнини.

Консумирайте 2-3 порции тлъста риба седмично: сьомга, херинга, сардини, скумрия, аншоа. 

Добавете ябълков оцет към диетата си

Консумацията на ябълков оцет има впечатляващи ползи за здравето, включително понижаване на нивата на кръвната захар. Той съдържа оцетна киселина, за която е доказано, че намалява отлагането на коремни мазнини.

Приемането на 1-2 супени лъжици (15–30 мл) ябълков оцет на ден е безопасно за повечето хора и може да доведе до малак загуба на мазнини. Въпреки това, не забравяйте да го разреждате с вода, тъй като неразредният оцет може да ерозира емайла на зъбите ви.

Яжте пробиотични храни или приемайте пробиотична добавка

Пробиотиците са бактерии, които се намират в някои храни и добавки. Те носят много ползи за здравето, включително подпомагане на подобряването на здравето на червата и засилване на имунната функция. Изследователите са открили, че различните видове бактерии играят роля в регулирането на теглото и че правилното равновесие може да помогне при загуба на тегло, включително загуба на мазнини в коремната зона.

Няма магически решения за загуба на мазнини в коремната зона. Отслабването винаги изисква известно усилие, ангажираност и постоянство. Успешното прилагане на поне няколко от описаните стратегии ще помогне да се разделите с излишните килограми около талията.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.