Как да се храним здравословно в ежедневието? Съвети за балансирано хранене и добро здраве.

Waist up portrait of fit young woman pouring olive oil into salad while cooking fitness food in kitchen interior, copy space

В забързания ритъм на ежедневието изборът ни на храна често остава на заден план, което води до изграждане на нездравословни хранителни навици. Ежедневният избор на храни, които присъстват в менюто ни е основополагащ за нашето добро здраве. Правилният и балансиран подбор на хранителни продукти е важен за нашето благосъстояние, което лесно може да бъде нарушено от редовния прием на тежка и нездравословна храна. 

Нека обърнем внимание на тези важни стъпки в ежедневният ни избор на храна:

  • Заменете рафинираните захари с естествени подсладители

Захарните закуски и напитките, съдържащи рафинирани захари, водят до енергийни сривове и увеличаване на теглото. Натуралните подсладители съдържат важни витамини, минерали и антиоксиданти, които липсват в рафинираните захари. Естествените подсладители имат по-нисък гликемичен индекс, което води до по-бавно и стабилно повишаване на нивата на кръвната захар.

Използвайте алтернативи като мед, стевия, кленов сироп или плодове. Те предлагат същата сладост, но с добавени хранителни вещества и постепенно освобождаване на енергия, което ви поддържа жизнени през целия ден.

  • Добавете здравословни масла вместо наситени мазнини в менюто си 

Преработените храни често съдържат вредни наситени мазнини, които допринасят за сърдечни проблеми и затлъстяване.

Приемайте ежедневно авокадо, кокосово масло, ядки и зехтин. Тези здравословни мазнини поддържат здравето на сърцето и осигуряват важни хранителни вещества като Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и мастноразтворими витамини като A, D, E и K, които се грижат за здравето на имунната система. Полезните мазнини подобряват качеството на храната, без да влошават благосъстоянието Ви.

  • Използвайте пълнозърнести продукти за приготвянето на вкусни домашни ястия 

Рафинираните зърнени храни, като бяло брашно и пшеница, не съдържат основните хранителни вещества, необходими на нашият организъм и това води до недостиг на витамини и минерали, проблеми с храносмилателната система, както и бързи скокове в нивата на кръвната захар.

Продукти като кафяви ориз, киноа, бобови растения и пълнозърнестото брашно съдържат сложни въглехидрати и протеини, осигурявайки дълготрайна енергия, което ги прави отличен избор за балансирано хранене. Съдържанието на фибри в тези храни спомага за понижаване на нивата на лошия холестерол (LDL), което намалява риска от сърдечни заболявания. Също така, фибрите поддържат чувството за ситост за по-дълго време, ограничавайки ненужното похапване и преяждане.

  • Откажете се от пърженето 

Приемът на пържени храни носи сериозни вреди за здравето. Пържените храни претърпяват химически промени, които ги превръщат във висококалорични и мастни бомби. Трансмазнините, които се отделят при процеса на пържете са бедни на хранителни вещества и опасни за здравето. Те повишават нивата на холестерола и допринасят за затлъстяването. Високите температури, използвани при пърженето, могат да доведат до образуване на свободни радикали, които при натрупване могат да увредят клетките и да допринесат за стареенето.

Изборът на печена или задушена храна пред пържената носи множество ползи за Вашето благосъстояние. Те запазват вкусовите качества на храната, като същевременно намаляват до минимум добавените мазнини.

  • Приемайте повече вода и напитки с естествен произход

Газираните напитки и алкохолът често са пълни със захар, празни калории и изкуствени добавки. Прекомерната им консумация може да доведе до увеличаване на теглото, да допринесе за развитието на диабет и да окаже отрицателно въздействие върху здравето на зъбите.

Увеличете приемът на вода и заменете захаросаните напитки с чай или домашни смутита от пресни плодове и зеленчуци. Правилната хидратация повишава енергийните нива, подобрява яснотата на ума и спомага за сияйната кожа. Плодовете и зеленчуците осигуряват голяма част от витамините, минералите и фибрите, които са необходими на организма, а билките имат успокояващ ефект и подкрепят имунната система. 

Правете информиран и здравословен избор. Наслаждавайте се на здравословната и прясна храна, която включвате в менюто си. Всяка хапка може да бъде стъпка към по-здравословен живот, изпълнен с енергия, увереност и щастие.

Не чакайте! Свържете се с нас за безплатна консултация, на която ще обсъдим най-подходящият режим за Вашите цели и нужди. 

Промяната започва сега! 

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.