Умереност: ключът към всяка здравословна диета

An image of a Dandelion clock

Да, точно затова я наричаме „здравословна“. Защото ти помага да си здрав и балансиран – физически, психически и емоционално. Ще познаеш истински здравословната диета именно по това, дали е умерена.
Какво е умереност? В основата си означава да поемаш точно толкова храна, от колкото тялото ти има нужда. В края на храненето трябва да се чувстваш приятно, а не препълнен. За много хора умереност означава да ядат по-малко, отколкото обикновено.
Не е нужно и да елиминираш напълно храни, които обичаш. Закуска с кроасан, веднъж седмично, например, може да се приеме за умереност, ако е последвана от здравословен обяд с висока хранителна стойност и вечеря, но не и ако за обяд изядеш цяла пица с луканка и кутия с казанлъшки понички.
Предлагаме една умерена гледна точка към темата, подкрепена с идеи, които можеш да приложиш с лекота:

Няма храни табу или “забранени завинаги”. Когато напълно си забраниш една храна, съвсем естествено започваш да я желаеш повече, да се сещаш често за нея. В крайна сметка се отдаваш на изкушението и след това се чувстваш провален. Започни с това, да намалиш обема на порциите на нездравословните храни, както и честотата, с която ги приемаш. Колкото по-рядко приемаш лошите храни, толкова по-рядко ще се сещаш за тях. За тази цел ще трябва да пребориш собственото си пристрастяване към тях. Както и това, да зареждаш домашните шкафове с обичайните количества.

Концентрирай се върху по-малки порции. В днешно време е много лесно и достъпно да получиш голямо количество от желаната храна мигновено. За да се справиш с това, например, когато се храниш навън, можеш да си поръчаш само салата и да мислш за основно блюдо чак след като я изядеш. Много вероятно е на сит стомах да вземеш различно решение. Никога не поръчвай XL-XXL меню. По-добре поръчай стандартна порция и прецени дали си все още гладен, след като я изядеш.

Имай търпение. Важно е да забавиш малко темпото, когато става дума за храна и да приемеш, че тя е гориво за организма ти, а не просто “прищявка‘‘, която трябва да изпълниш между две срещи”. Храни се бавно и търпеливо, сдъвквай храната. Знаем, че този навик се придобива трудно, но пък си струва.

Яж с други хора, когато е възможно. Храненето сам, особено пред телевизора или компютъра често води до автоматично преяждане, защото вниманието е насочено в друга посока. Когато е възможно, превърни храненето в социално умение и качествено общуване около масата. Спомни си за маниера на благородниците.

Замени всички джънк-фууд храни в дома си с плодове и зеленчуци. Научно доказано е, че често ни се дояжда това, което е пред очите и ако в шкафа или на видни места има плодове и зеленчуци, вместо чипс и бонбони, съзнанието ще направи правилния избор. Доказано работи.

Контролирай емоционалното хранене. Не винаги ядем за да задоволим глада си. Много от нас се обръщат към храната за облекчение на стрес или за справяне с неприятни емоции като тъга, самота и скука. Когато придобиеш по-здравословни навици за справяне със стреса и емоциите, ти ще възвърнеш контрола и над храната.

Не е само какво но и кога ядеш. Планирай обилна закуска и няколко по-малки хранения за деня. Една пълноценна и здравословна закуска може да активира метаболизма ударно сутринта, а храненето с чести и малки порции ще поддържа енергията ти през целия ден.
Избягвай да се храниш късно през нощта. Опитай се да вечеряш колко може по-рано, така че да оставиш поне 12-часов период организмът да си почине преди следващ прием на храна. Според научни проучвания, храненето през най-активните часове на денонощието и осигуряването на почивка на храносмилателната система имат благоприятен ефект за регулиране на теглото.

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.