Здравословна бърза храна. Възможно ли е?

Portrait of two beautiful young women buying barbecue potatoes on a food truck in the park.

Изключително трудно е да спазваме здравословна диета, когато редовно се храните в ресторанти за бързо хранене. Бързата храна обикновено е заредена с калории, натрий и нездравословни мазнини – достатъчно често в едно хранене се съдържа количеството за цял ден. Тя също е с ниско съдържание на хранителни вещества и почти липсват нужните количества плодове, зеленчуци и фибри.

Това не означава, че трябва да избягвате заведенията за бързо хранене. Когато сте гладни и в движение, бързата храна наистина може да е от помощ. Тя e евтин, вкусен и преди всичко удобен начин да се нахраните в забързания ден. Само не превръщайте това в навик! Ключът е в умереността – както в честотата на посещаване, така и в това, което поръчвате, когато сте там.

Намирането на здравословна, добре балансирана храна в ресторант за бързо хранене е по-скоро предизвикателство. Все пак, има начин да намерите по-здравословни възможности, дори и там.

Следващите идеи могат да Ви бъдат от полза.

Целете да поддържате до 500 калории или по-малко за цялото блюдо, което поръчвате. Средно, възрастен човек изяжда около 800 калории в заведение за бързо хранене. Тук всяка хапка в повече е от значение.

Изберете храни с по-ниско съдържание на мазнини и с по-високо съдържание на протеини и фибри. Потърсете продукти с повече добри неща, като фибри, пълнозърнести храни и висококачествен протеин. Също така се стремете към варианти, които са с относително ниско съдържание на наситени мазнини. И избягвайте всичко, което съдържа трансмазнини.

Повишеният прием на натрий също е възможен сценарий в заведенията за бързо хранене. Американската сърдечна асоциация препоръчва на възрастните да оставате под 1500 mg натрий на ден и никога да не приемат повече от 2300 mg на ден.

По-здравословен избор на бързо хранене

Следете размера на порцията. Много заведения за бързо хранене предоставят достатъчно храна за няколко хранения в една порция. С по-разумни порции е детското меню.

Съсредоточете се върху месото на скара или печено. Избягвайте пържени и панирани изделия, като хрупкави пилешки сандвичи и филе от риба. Вместо това, изберете пилешки гърди, постна шунка или постно печено месо. Пилето без кожа на скара обикновено е добър вариант.

Не приемайте, че здравословните ястия винаги са най-добрият вариант. Например, много салати са минно поле, задушени в дресинг с високо съдържание на мазнини и пържени гарнитури. По-специално сосовете на основата на майонеза и масло добавят много калории. Контролирайте сами колко да сложите на сандвича.

Придържайте се към нискокалорични напитки. Газираните напитки са източник на скрити калории. Шейкове са още по-лош вариант, с до 800 калории и с наситени мазнини. И не се заблуждавайте, че в лимонадата и плодовите напитки няма захар. Вместо това, поръчайте вода, диетична сода или подсладен чай.

Наистина ли Ви трябват тези пържени картофи? Сандвичът или бургерът трябва да е вкусен и без тях. Ако все пак не можете да устоите, изберете най-малкия размер.

Пропуснете бекона. Винаги е изкушаващо да добавяте бекон в сандвичи и салати за допълнителен вкус, но беконът има много малко хранителни вещества и е с високо съдържание на мазнини и калории. Вместо това, опитайте да поръчате допълнителни кисели краставички, лук, маруля, домати или горчица, за да добавите аромат без мазнини.

Съвети за здравословен избор в пицарията

Поръчайте пица с тънка кора, вместо с обикновена кора. Тя е и най-автентичната версия на истинската италианска пица.

Поръчайте пицата с леко сирене. Замените сиренето с нискокалорична рикота или с моцарела. Не поръчвайте допълнително сирене.

Превърнете пицата в зеленчукова градина. Повечето вериги имат много здравословни варианти, включително домат, чушки, гъби, спанак, артишок, чесън, лук и броколи.

Ограничете месните гарнитури с високо съдържание на мазнини, като пеперони, бекон, наденица, шунка и говеждо месо. Ако трябва да имате месо, придържайте се към пилешкото.

Избягвайте макароните. Тестените ястия за бързо хранене обикновено са малко повече като количество, отколкото Ви е нужно. 

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.