Здравословно хранене

Healthy food containing calcium and dietary fiber, natural sources of minerals, healthy lifestyle and nutrition

Това е твърде разтегливо понятие, което в съвременния информационен свят е получило безброй интерпретации, понякога съмнителни и дори опасни. Отвъд многобройните дефиниции, предлагам да се фокусираме върху най-съществената характеристика на здравословната храна, а именно тя да е непреработена. 

Да, непреработена, истинска храна!

Основната цел на здравословното хранене не е да изисква стриктни диетични ограничения, поддържане на нереалистично слабо тяло или пък лишение от любимите храни завинаги. Здравословната диета трябва да те кара да се чувстваш чудесно, да имаш повече енергия, да подобри здравето ти и да повиши настроението ти. 

Какво да приемаме и защо?

Въпреки, че някои екстремни диети съветват друго, истината е, че тялото ни се нуждае от балансиран прием на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали, за да поддържаме оптимално здраве. И има причина да е така. Всяка от тези основни категории има точно определена задача за цялостното функциониране на организма, а липсата й може да доведе до развиване на компенсаторни механизми, един от които е свързан с напълняването. 

Протеините са един от основните градивни елементи на организма и са изключително важни за тялото и нормалното функциониране на метаболизма. Също така, имат отношение към настроението и когнитивната функция. В някои случаи прекалено много протеин може да довете до бъбречни проблеми, особено при хора с бъбречни заболявания, но по последни данни, с възрастта нуждите на тялото от висококачествени протеини (риба, бобови, ядки, млечни продукти) се повишават. Това не означава, че трябва да започнеш да ядеш повече животински продукти. Голямо количество растителни източници на протеин могат да заместят ежедневната консумация на месо.

Мазнини. Не всички мазнини са еднакви. Докато т.нар. „лоши мазнини“ (транс мазнини – намират се в преработени храни като чипсове, пържено пиле и др.) могат да нарушат диетата ти и да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания с високо кръвно налягане (хипертония), рак и т.н., „добрите мазнини“ предпазват мозъка и сърцето ти. Здравословните мазнини като Омега-3-ненаситените мазнини (риба, авокадо, зехтин) са изключително важни за физическото и душевно здраве. Добавянето на повече здравословни мазнини в диетата ти може съществено да подобри здравословното и емоционалното ти състояние, а дори да намали сантиметри от ханша.

Фибри. Яденето на храни, богати на диетични фибри (зърнени култури, плодове, зеленчуци, ядки бобови) може да ти помогне да бъдеш здрав и значително да намали риска от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и др. Те, също така, подобряват функцията на много органи, вида на кожата и водят до отслабване.

Въглехидратите са един от основните източници на енергия за тялото. Както мазнините, и въглехидратите не са еднакви – различават се значително по своя гликемичен индекс. В диетата трябва да присъстват основно комплексни въглехидрати (от плодове, зеленчуци, пълнозърнести култури), а да ограничим максимално прости захари и рафинирани въглехидрати (пасти, понички, кексове, чипсове и т.н.). Ограничаването на белия хляб, тортите и подсладените (и газирани) напитки предотвратява бързите покачвания на кръвната захар и следователно на инсулина. По този начин намалява риска от развитие на диабет.

Калций. Освен, че довежда до остеопороза, недостатъчният прием на калций може да доведе до напрегнатост, депресия и трудности при сън. Независимо от възрастта и пола, изключително важно е в диетата ти да присъстват храни, богати на калций, както и да се ограничат тези, които намаляват калция. Също така е много важно да се приемат достатъчни количества магнезий, витамин Д и витамин К.

Отново за принципите

Това са базови принципи за създаване на качестено и пълноценно меню. Мит е, че отнема време и струва скъпо. Необходимо е просто да помислиш, преди да посегнеш по навик към дадена храна. И това е първата крачка, която можеш да направиш сам. Ако чувстваш, че се нуждаеш от подкрепа, свържи се с режима Smart  Diet. Неусетно ще придобиеш култура на хранене и ще постигнеш лекотата, за която мечтаеш. 

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.