Гликемичен индекс и ролята му в отслабването

Products with low glycemic index. Healthy food concept

Пътят до здравословното тегло може да бъде дълъг и труден, но разбирането на науката, която стои зад храненето може да ти помогне да постигнеш много по- бързо и лесно своите цели. 

В тази поредица от материали, ще започнa с гликемичния индекс, който е важен елемент от арсенала ти за отслабване. Така че, нека се потопим малко по-дълбоко в терминологията и да проучим как можеш да включиш храни с нисък ГИ в диетата си, които да ти помогнат да отслабнеш и да поддържаш здравословен начин на живот.

Какво точно представлява гликемичният индекс?

Гликемичният индекс (ГИ) е система за класиране, която дава оценка на храните, съдържащи въглехидрати, въз основа на това колко бързо повишават нивата на кръвната захар. Храните, които имат висок ГИ, се храносмилат и абсорбират бързо, което води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. В същото време храните с нисък ГИ се храносмилат и усвояват по-бавно, което води до по-бавно и постепенно повишаване на нивата на кръвната захар.

Защо гликемичният индекс е важен за отслабването?

Когато нивата на кръвната ти захар се повишат, тялото ти произвежда инсулин, за да ги понижи до нормално ниво. Инсулинът е хормон, който помага на тялото ти да използва захарта за енергия. Когато обаче консумираш храни с висок гликемичен индекс, организмът ти произвежда голямо количество инсулин, което с течение на времето може да доведе до инсулинова резистентност. Това може да накара тялото  да складира излишни мазнини, което води до увеличаване на теглото.

От друга страна, храните с нисък гликемичен индекс помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като намаляват количеството инсулин, което организма произвежда. Това може да помогне да се предотврати натрупването на излишни мазнини, което улеснява отслабването и поддържането на здравословно телесно тегло.

Как можеш да включиш храни с нисък гликемичен индекс в диетата си?

Добрата новина е, че има много вкусни и питателни храни с нисък ГИ, които можеш да добавиш към диетата си. Ето няколко практични съвета за включване на храни с нисък гликемичен индекс в храненето.

Избери пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като киноа, ечемик и овес са чудесни алтернативи с нисък ГИ на рафинираните зърнени храни като бял ориз или бял хляб. Те също така са богати на фибри, които ти помагат да чувстваш ситост за по-дълго време.

Зареди се с плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са с естествено нисък гликемичен индекс и са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Стреми се да запълваш половината от чинията си с разнообразни цветни плодове и зеленчуци при всяко хранене.

Избери постни протеини

Богатите на белтъчини храни като пилешко, риба и тофу имат нисък гликемичен индекс. Съчетай ги със зеленчуци с нисък гликемичен индекс, като броколи или карфиол.

Замени сладките напитки с вода

Газираните напитки, енергийните напитки и плодовите сокове са с високо съдържание на захар и имат висок ГИ. Замени ги с вода, газирана вода, неподсладен чай или кафе.

Закусвай разумно

Избирай закуски с нисък гликемичен индекс, като ядки, семена, хумус или пресни плодове. Тези закуски ще ти помогнат да поддържаш стабилни нива на кръвната захар между храненията и ще предотвратят преяждането.

Включвайки повече храни с нисък ГИ в диетата си, можеш да направиш здравословни и устойчиви промени, които ще ти помогнат да постигнеш целите си. Не забравяй, че не става въпрос само за намаляване на калориите, а за по-разумен избор на храни, които подхранват тялото.

За да ти помогна да избереш най- правилните храни, с които да постигнеш трайно и здравословно отслабване, не се колебай да заявиш своя предварителен разговор още днес. 

По време на този разговор, ще ти представим SmartDiet– единствената сертифицирана менторска програма в България, в която лекар помага на хората  да отслабнат без да гладуват, без изтощителни тренировки и без тормоз.

Заедно с екипа ми помогнахме на вече над 1 500 души да подобрят значително своето здравословно състояние.

Нямам търпение да помогна и на теб!

Здравейте! Aз съм д-р Йорданка Господинова - създател на SmartDiet.

Аз вярвам, че всеки трябва да разбере ясно каква е връзката ни  с храната и как тя влияе на цялостното ни състояние. Трябва да се научим да правим избори, които подхранват не само телата, но и умовете ни.

Ето защо създадох SmartDiet. Исках да предоставя услуга, която надхвърля типичните диетични планове и програми за отслабване. Исках да предложа цялостен подход, който да взима под внимание уникалните нужди, начина на живот и целите на всеки човек.

Ако заинтригувах вниманието Ви и искате да научите повече за SmartDiet, може да натиснете бутона по-долу.